manors for sale - deux-sèvres - poitou-charentes region

An 18th century manor house, with an older core, and outbuildings
between the Niort plain and the little Gâtine wood in the Poitou region

Location

This property is in the French department of Deux-Sèvres, where the bocage countryside, small irregular-shaped fields separated by hedges and ditches, has resisted industrial farming. Its wealth of heritage and natural resources, such as the Poitevin marshes, are not spoilt by mass tourism. This manor house, between the upper section of the Sèvre-niortaise, a little river winding its way to a bay known as the Anse-de-l'Aiguillon, north of La-Rochelle, and the relief of the Gâtine area, the far end of the Armorican Massif, is 10 km from a small town, the railway station of which has TGV trains providing links to Paris in less than 2 hours.

Description

This manor house was home to Seigneurs, who belonged to a lineage of local gentlemen, for three centuries up until the second half of the 19th century. Its status of the time is still demonstrated in the architecture with two houses, a round tower, a square tower and the outbuildings. In 1886, it was sold together with 173 ha of land, reconstituted after the French Revolution, to several farmers. The residence was then subjected to a long period of neglect which the current owners ended in 1973 by carrying out meticulous restoration works, now almost complete. The house follows the lie of the land, sloping slightly upwards in a west to east direction over about 50 m, hence the west side spans three levels whilst the east side has but one level over a cellar. The highest building is topped with a Mansard roof, combining Roman tiles with slate from the area around Angers on the break. There was a square tower at each end of the building but the one on the west end has been removed, thus enhancing a third round, engaged tower which was behind, on the north-west side and, clearly visible, now contributes to the elegance of the building. The outbuildings, set at right angles to the house, were once adjoining but they are now separated from the square tower by a passageway. They used to face a matching wing on the west side, thus forming a U-shape. Another outbuilding, restored in the 19th century such that it resembles a chapel, stands facing the south side of the house.

The house on the west side

It is constructed from limestone quarry blocks. Dressed limestone was used for framing the tall, regularly-spaced 18th century, small-paned windows with their fanlights, many of which have been replaced like-for-like, and for the quoins. The ground floor has wooden shutters whilst the first floor has indoor shutters. The roof dormers on the west section are topped with triangular moulded pediments, the slopes of which are adorned with fire pots. This outside decoration reflects the stateliness as well as the era of this facade: it was started under the reigns of Louis XIII and Louis XIV. The round tower was crowned in the 18th century with baluster railings. The eastern wing, set back behind a terrace, features the same large, inward-opening casement windows without fanlights; they illuminate the lounges. The square tower at the east end was added around 1830 to partially replace the junction with the outbuildings which can be seen on the Napoleonic land register. It has a hip slate roof.


Ground floor
The entrance door dates from the late 18th century. Its soberly moulded architrave is topped with a simplified entablature: smooth frieze and protruding dentil cornice. The wooden doors, under a lattice fanlight, feature six panels, slightly raised in a diamond shape, the points of which bear medals representing faces. The vestibule, paved with Upper Poitou limestone tiles, is extended by a through stairway with limestone steps. Given the lie of the land, higher on the north side, the stairway goes up to the first floor on the facade side, which is the ground floor on the north side: the northern door to which it leads is adorned, on the outside, with an architrave similar to that on the entrance door on the south side. A main flight of steps, widening at the base, goes down to the lane that borders the property. It has not corresponded to the depth of a garden since the 19th century division of the chateau’s grounds. On the right-hand side of the entrance vestibule: vaulted cellars, under the lounges in the eastern section of the house, still have their sand pits in which bottles of wine were put to mature. On the left-hand side, the dining room, a cosy room in winter courtesy of its insulated walls and its Louis XV style limestone fireplace, the heat from which enhances that of the central heating. It is followed by a small corridor, lined with bookshelves, which provides access to a vast bedroom, facing south via its large facade openings and leading outside via a French window on the west side. The walls are insulated. Sprung parquet flooring covers the floor. The ceiling, with sand-blasted trusses and joists, is soundproofed by sheets of plaster and rock wool. The bathroom, with a toilet, a wash-hand basin and a Belle Époque style bath, is illuminated via one of the windows on the west side. All the ground floor windows are double-glazed as are half of the windows on the first floor and those of the secondary flat in the square tower. On the north side of the dining room is the core of the chateau which dates back to 15th century. This can be seen on entering the kitchen: the ogee arch, the coat-of-arms and the fluting are still there. Just like the limestone tiles bearing the patina of time and the fireplace made from the same stone, which was restored 25 years ago. The “potager” (secondary hearth where soups were cooked on embers) dates from the 19th century. The walls, built of exposed stone separated by lime mortar, are sound. Old beams are to be seen in the ceiling. The kitchen receives daylight via a west-facing French window and two small windows. The water heater, water softener and dishwasher are all concealed in a cupboard with old doors. The ground floor adjoining the round tower is currently in use as a storeroom. A straight, back stairway, perpendicular to the through stairway and connected to it via a landing, enabled domestic staff to reach the kitchen without going through the state rooms on the ground floor. This level also comprises a boiler room and a storeroom.
First floor
The through stairway and the main flight of steps outside on the north side go up to a corridor illuminated via a large north-facing window and featuring 17th century parquet flooring. This leads, past the door to a small shower room on the left-hand side, to an old dining room, dating from the Second Empire period, which is now a lounge, so vast that it could easily be transformed into two bedrooms. Its oak wood flooring dates from the 19th century. This room is pleasantly heated in winter by an Alsatian ceramic wood-burning stove, with a plate-warmer, in addition to its three radiators. A polygonal-shaped room, it is luminous courtesy of its west and north-facing windows. A toilet is concealed in the load-bearing wall. The old pantry in the round tower, where there was once a dumbwaiter, is now a bedroom. Another bigger bedroom is reached via a hall area perpendicular to the corridor. Featuring 17th century parquet flooring, it has a Louis XV style limestone fireplace and a ceiling adorned with moulding. An alcove, topped with a window, acts as a very comfortable dressing room. Opposite the bedroom door is that of a large study, steeped in light courtesy of two large south-facing windows with a third one on the west side. It has 17th century parquet flooring and a Louis XV style limestone fireplace. The design of the doors to a large cupboard proves that they are even older.
Attic
This area is illuminated via elegant roof doors. It is still divided into bedrooms, once used for domestic staff, which await renovation. Narrow steps provide access to the terrace on the top of the round tower, the floor of which has been made weathertight.

The east wing and the square tower

A set of adjoining rooms begins, in the east section of the house, on the right-hand of the landing for the through stairway in the house on the west side. These rooms comprise two lounges, made impressive by their size and their decor. The first features an Empire style including a grey marble fireplace with sphinx-like claws. Its walls and doors are symmetrically divided into compartments by wooden moulding; an imitation door matches that of a real cupboard. The oak wood parquet flooring, laid at the beginning of the 19th century, was restored 25 years ago. Through light floods in via the two south-facing windows and their counterparts on the north side. In keeping with the surface area of the room, there are five radiators. The following large lounge features the Louis XIII or Louis XIV style. Its walls are completely lined with walnut panelling that was previously painted. The oak wood flooring has batten strips, reflecting the original flooring. There are three radiators in this room. The floor surface area of this large lounge, with 17th century oak wood parquet flooring, has been slightly reduced in order to create a corridor which provides access not only to a room which was once a bedroom (pink marble fireplace, 19th century panelling), but also to the round tower. The latter comprises an area which once contained a kitchen, a shower room and an independent boiler, a ground floor room and an attic above. The electric control panel, like that for the main house, is new. A double-glazed door at the end of the corridor opens on to the terrace that runs alongside both large lounges.

The outbuildings

The outbuildings form a long building, featuring semi-circular or basket-handle arched doors. Overhanging cornices run the length of the restored Roman tile roof. The facade of the left-hand section was redone in 1840 at a time when neo-classicism was still synonymous with good taste. It houses a chapel, initially funereal, the entrance of which is topped with a cross, like a keystone. A bread oven was then added to this area, together with a “ponne”, an enormous stone vat used for washing purposes. The bigger opening in the centre was that of the garage used for horse-drawn carriages, now able to take two cars. These are followed by the tack room and the stables, one of which has paved flooring.

The barn resembling a chapel

This building stands to the south on a slightly lower level, facing the house. It was built in the 18th century from limestone quarry blocks. Around 1855, the front of its facade was redone with dressed stone from Vienne. The bell wall, without a bell, is built on the gable wall above an oculus, giving the building the appearance of a chapel. The oak wood roofing framework supports a new roof covered with round tiles, produced in a nearby town.

The parklands

Since the division of the stately estate in the 19th century, the parklands extend over a little less than 1.8 ha to the south and east of the manor house, separated from cultivated land to the north and west by a lane, for which the farmer has a right of way that causes little nuisance. On the east side it is shaded by three impressive cedar trees, two of which were planted at the beginning of the19th century. A little wood, on the south side, isolates the property from a secondary road that is virtually silent in the evening and at night.

Our opinion

The vagaries of six centuries of history have resulted in easy to maintain parklands set out around the chateau, the descriptive term long used for this property. Successive eras have left the mark of their style on the buildings, bearing witness to an authenticity which has been scrupulously studied and respected by the current owners. This manor house has reached a balance between elegance and comfort. The 18th century house faces the light and sunlight with all of its large, inward opening windows. The round tower wears the balustrade at its summit like a discreet crown. All the outbuildings feature interesting architecture. The inside of the residence lends itself to a family way of life and to the holding of guest receptions in two large lounges, respectively featuring the Empire and Louis XIII styles. The large study on the first floor is but an invitation to become immersed in books. It is not a cliché to talk about a peaceful way of life when it is reflected by the landscapes and the temperament of the inhabitants.

493 500 €
Honoraires à la charge du vendeur


Voir le Barème d'Honoraires

Barème d'honoraires
au 1er Avril 2017

Ventes d'immeubles

À Paris et en Ile-de-France
Prix de vente au-delà de 600 000 euros       5% TTC*
Prix de vente de 400 000 à 600 000 euros   6% TTC*
Prix de vente de 200 000 À 400 000 euros   7% TTC*
Prix de vente jusqu'à 200 000 euros             9% TTC*
Honoraires à la charge du Vendeur

En Province
Prix de vente au-delà de 500 000 euros       6% TTC*
Prix de vente jusqu'à 500 000 euros   30 000 Euros TTC* (forfait)
Honoraires à la charge du Vendeur

Expertise

Avis de valeur argumenté : 1 800 Euros TTC*
Expertise à partir de 2 400 Euros TTC*
Les tarifs des expertises sont communiqués sur devis personnalisé établi sur la base d’un taux horaire moyen de 120 Euros TTC*

   

*TTC : TVA incluse au taux de 20 %

Reference 232570

Land registry surface area 17800 m2
Main building surface area 400 m2
Outbuilding surface area 345 m2

 

 French Energy Performance Diagnosis

Regional representative

Jean-Pascal Guiot       +33 1 42 84 80 85


contact

My favorites

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook Google Plus

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.


E-carte

Send


En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus