mansion houses for sale neuilly-sur-seine in france

A 1920’s mansion house
on a protected no-through road in Neuilly-sur-Seine
Neuilly-sur-Seine, HAUTS-DE-SEINE paris 92200 FR

Location

This property stands in what was called the Parc-du-Duc-d’Orléans housing estate after 1854, and is now known as one of the four main districts of Neuilly under the name Parc-de-Neuilly. Near to the Seine and the Ile-de-la-Jatte, it is just a few hundred metres from Pont-de-Neuilly underground station and several bus routes. Its location in a no-through road, away from traffic and protected by a barrier, has the benefit of exclusive parking spaces for between two and four vehicles. The quiet, totally residential district is near to infant and junior schools as well as secondary schools such as Marymont-International-School and CELSA as well as the famous Lycée-Pasteur. The American hospital and the La-Défense business district are also close by.

Description

This mansion house, designed for entertaining, was recently fully renovated. Constructed in the Roaring Twenties, it spans a floor surface area of 535 m². The 300 m², landscaped, Japanese-style garden can be reached from the rear via three large lounges, forming an L-shape. Spanning over more than 100 m², one area laid out around a fireplace and two other spacious, very bright areas can comfortably accommodate all kinds of formal, informal or family events. A terrace, receiving the morning sun, is laid out on the first floor of the side of the “L” set at right angles to the building. A lift provides access to all floors, from the basement, with its wine cellar and projection room, up to the third and top floor. The wide, original stairway goes to the three upper floors, those with the night-time areas, composed of suites and studio flats. A separate study, reached via the entrance porch completes the property’s functionality.

The mansion house

The off-white facade facing the no-through road features black metal framed windows, divided into squares, revealing the Art Deco style. The entrance is on a raised porch reached via four steps. The door, with smooth, sober, horizontal wrought iron bars, flanked by two straight windows with similar wrought ironwork, is bordered by a motif of pilasters and an ultra-stylised lintel which blends in with the overall symmetry. Two semi-circular openings on either side, enhanced by indented flat moulding, also have black metal frames divided into squares. A remote-controlled door on the left-hand side provides access to the garage. On the second level, three identical windows, wider than they are tall, comprise twelve squares similar to those of the ground floor windows. They are topped with a very sober, moulded cornice. The slate roof, with its break, includes two levels of roof dormers. Three of them are directly above the windows on the second level, whilst the higher two are set one at each end of the building.
On the garden side, the same kind of black metal windows, with square panes, as those on the other facade are to be found on the ground and first floors. Their incorporation in wide perfectly aligned openings demonstrates architectural regularity and unity. A paved terrace is laid out around a tall, evergreen tree, blurring the boundary between the inside and the garden. On the right-hand side, above the section of the ground floor area housing the fireplace area, another terrace extends the first floor suite.


Basement
The basement has four entrances: from the no-through road via the remote-controlled garage door, via the inside stairway, via the lift or via another stairway which leads to the garden. In addition to a garage, able to take a medium-sized car, a boiler room, a laundry room and a machine room are separated from an air-conditioned wine cellar and a projection room by a hall area.
Ground floor
On the left-hand side of the entrance hall are a lift and the reception rooms which are separated by a wide wrought iron door resembling the front door. On the right-hand side is the stairway going to the basement and the three upper floors. A guest toilet. The kitchen, also on the right-hand side of the entrance hall, has stone floor tiles. A central unit of the same material houses sinks, a hob and a bar section. The facades of the bottom cupboards are fitted with rosewood lined doors. A brilliant red wall cupboard runs horizontally along the length of the wall.
The L-shaped reception area comprises a dining room delimited by a partial partition and illuminated by a large window, a lounge and an area around a contemporary fireplace. A wide, low, horizontal recess, clad with black cast iron strips in a sober parallelepiped, forms its hearth. White stones lining the hearth conceal the gas burners that provide a magical fire. Wide strip, oak wood parquet flooring covers the entire floor of the reception area, except for that of the dining room which, open into the kitchen, is paved with the same tiles as the latter. The view of the garden through the French windows and the black metal window squares is omnipresent.

First floor
This level spans 115 m². With its vast terrace, its view of the garden and its large windows, with fine metal frames, looking out on both sides, this floor is as bright as it is airy. It is laid out like a suite with a separate study, two bathrooms and two dressing rooms which communicate with a vast bedroom. The lift and the stairway that lead to the upper floors are separated from this level by a lobby.
Second floor
This floor, under the slopes of the roof, is illuminated via large dormer windows looking out over the garden and the no-through road. It is taken up by bedrooms with two independent studio flats as well as a bedroom and its bathroom. It also comprises a communal area laid out as an exercise room and an open-plan kitchen which contributes towards its autonomy in relation to the rest of the residence.
Third floor
This top floor is also under the slopes of the roof with dormer windows looking out over the garden and the no-through road. Once again, it is designed as a self-contained unit, with a living room area including an open-plan kitchen. Two bedrooms have their own shower rooms. A linen room can be accessed from the lift and stairway lobby.
The garden
The shared wall on the right-hand side of the garden is bordered with undulating boxwood, elegantly trimmed into balls of varying sizes, and ends against the facade with an ivy-covered wall. The centre is covered with fine beige gravel and landscaped to resemble a Japanese-style garden. It features gnarled trunks, ferns, white gravel and opus paved stone, dominated by a wall of bamboo, all exuding a Zen atmosphere. A varnished wooden garden shed standing at the bottom could even be a tea house.

Our opinion

The 1920’s architect is to be congratulated not only for his design which is inventive and minimalist as regards the facades but also for the idea of a wing set at right angles, given over to one of the lounges on the ground floor and to an equally vast terrace upstairs. The interior exudes soberness and pure lines. The stairway, next to a lift and going to the upper floors, features railings resembling those of a cruise liner. The garden is beautifully sized for residents requiring nature to harmonise with their minds in order to become creative especially as the Japanese concept appears even more refined when seen from the house through the metal grid of the windows. Light takes pride of place here courtesy of its large openings and inviting layout. The no-through road guarantees peace and quiet.

5 900 000 € Honoraires de négociation inclus
5 514 019 € Honoraires exclus
Honoraires de 7% TTC à la charge de l'acquéreur


Voir le Barème d'Honoraires

Reference 294282

Number of rooms 8
Number of bedrooms 6
Possible number of bedrooms 7
Living space530 m2
Surface Garden300 m2



French Energy Performance Diagnosis

Representative


Guillaume Naa       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook Google Plus

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus