A house, dating from the Belle-Époque like an ode to the forest,
with more than a hectare of land on the outskirts of a village in the Loir Valley
, SARTHE pays-de-loire FR

Location

The Loir Valley, where the borders of the old French provinces of Maine and Touraine meet, still features vestiges of all the stages of its history. This property stands between Le-Mans and Tours, some 50 km from each of these towns. Its geographical situation is such that this area is easily reached. Tours-Val-de-Loire airport is 40 minutes away. The Rouen-Tours A28 motorway is less than 10 km away. TGV train stations are to be found in Le-Mans and Tours. An SNCF train station is but a few kilometres away.
In a quiet village, near to a little town with all amenities (a market, shops, all schools, cultural and sports centres, a train station, etc.).
The Loir Valley is a small tourist and vine-growing region, 40 km to the north of the Loire Valley. It has the same mild climate which, with the soil and the vine stock, encourages the production of wines such as Coteaux-du-Loir (with AOC appellation since 1948) and Jasnières (with AOC appellation since 1937).
A few kilometres further north, Bercé national forest, a royal forest since the 14th century, renowned for its quality oak trees, extends over more than 5,000 ha.

Description

This hillside property looks down on the outskirts of a village. Enclosed by walls and hedges, it has a view over the countryside and the woods. Its entrance is marked by two stone pillars and gates. A tarmac driveway goes up to the residence, rising skywards. It was constructed at the beginning of the last century for a rich Parisian industrialist who was inspired by all the innovations in art demonstrated by the Universal Exhibitions. This is reflected in the interior decoration and the materials used.
This east-facing residence stands in parklands, planted with trees well over a hundred years old. Large garages are built on the hillside under a terrace roof, in front of an orchard. A meadow stretches out below the house. Behind the residence is a small orchard which is part of a farming activity. A vegetable garden, with an ornamental pool, is on the other side of the little lane providing access to the property.

The residence

This rectangular residence, spanning three levels over a full basement, is constructed from rendered quarry stone blocks with freestone and brick facing. The roof is covered with slate from Trélazé. The guttering is new and the double-glazed windows recent. The house has numerous period decorative features such as strip or herringbone pattern parquet flooring, carved wood or ceramic tiled fireplaces, cornices, panelling, decorated wooden coffered ceilings, old wallpaper and stained glass windows.


Basement
This full basement floor is a guarantee of good ventilation. Reached via an internal stairway, it also has a door leading directly outside. A corridor provides access to a boiler room, a workshop a storage silo for wood pellets and cellars.
Ground floor
Three steps on the south-east facade provide access to the entrance vestibule which houses a wide stairway going to the floors. A corridor, on the left-hand side, leads to a lounge-smoking room. At the end of the corridor, a central room with a monumental fireplace communicates with a terrace featuring an outside stairway. On the right-hand side of this room is a bright ladies’ sitting room whilst, on its left-hand side, a television room-study looks out over the parklands. They are followed by a pantry, behind which is a back stairway as well as a hall area with a toilet. The pantry precedes a kitchen with a door leading to the outside, behind the residence.
First floor
The landing, closed by a door, provides access to a large corridor, leading to five bedrooms, three of which have their own toilets and one has its own bath and shower room. Near to the back stairway, a hall area houses a separate toilet, a shower room and a linen room. Most of the bedrooms are enhanced with fireplaces, featuring their original ceramic tile decoration. There is wooden parquet flooring throughout.
Second floor
The landing, closed by a door, provides access to two large rooms laid out along the south side of a corridor. A toilet is at the end of said corridor.

The outbuildings

The outbuildings comprise a large garage, set in the hillside, able to accommodate at least four cars.

The parklands

This property is set in verdant surroundings in the immediate vicinity of all amenities. Its parklands are planted with trees over a hundred years old. Meadows and an orchard extend over the hillside. A garden features a well and a system for recuperating the rainwater from the hillside which is drained. Storm drain.

Our opinion

Wealthy commissioners during the Belle-Époque heavily influenced architects in the design of their home. In this case the projection on the right-hand side was added to match the tower set back on the left-hand side. The size of the basket-handle arched openings, with their keystone, gets smaller as the floors rise. Rooms are entered in close competition for the best decor with figured coffered ceilings, fireplaces with carved wood or ceramic mantels, parquet flooring or floor tiles; everything is a pretext for invention, refinement and sophistication. Fortunately, the sloping parklands under tall trees are sufficiently tempting as to provide good reason for escaping from contemplation of the interior.

Exclusive sale

680 000 €
Honoraires à la charge du vendeur


Voir le Barème d'Honoraires

Reference 927475

Land registry surface area 8514 m2
Main building surface area 382 m2
Outbuilding surface area 200 m2

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative
Mayenne, Sarthe


Catherine Boivin       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook Google Plus

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus