residences for sale in france orne department

An early 19th century residence, its old bakery, its outbuildings
and 2.7 ha of landscaped parklands in the French department of Orne
Argentan, ORNE lower-normandy 61200 FR

Location

This residence, in the golden triangle of horse stud farms, surrounded by fields and grasslands, is 190 km from Paris which can be reached by road in 2½ hours or by rail in less than 2 hours. Caen, and its airport with flights to London and the south of France, is 60 km away. The nearest town, with a train station, large shops and all useful amenities, is 4 km away.

Description

In the midst of an unspoilt village which still has its original rurality, wrought iron gates set in a gateway flanked by high walls provides access to this residence and its courtyard. In a corner of the latter, a covered area with a high roof adjoins an outbuilding, extended by a second smaller outbuilding and, a little further away, stables. On the opposite side, an old bakery, in use as a guest house, separates a lawn from an orchard and its greenhouse, with walls on three sides. The landscape garden, dotted with mature trees, extends in front of the residence as far as a stone-lined canal and, further away, the river bordering the property.

The residence

This residence comprises a central house and a pavilion, with the same sized openings. The hip roofs are covered with slate; the pavilion roof is slightly higher. The entrance door, in the middle of the house, is topped on the roof level with a triangular pediment. The roofs feature roof dormers and skylights. The facade facing the parklands has more or less the same layout. The house’s entrance door is set in a projecting, enclosed porch, featuring two side windows, whilst the pavilion protrudes slightly. Tasteful, simple renovation works have been carried out on the property, keeping everything beautifully authentic.


Ground floor
The entrance hall and the wooden stairway, with wrought iron railings, going upstairs separate the residence into two sections. Openings provide access to a lounge, straight on to a hall area (cloakroom and toilet) corresponding to the projecting, enclosed porch, and to a dining room. A vast kitchen is housed in the pavilion.
The main feature in the lounge is its ceiling, completely painted with an oval fresco, representing the base of a stone cupola, partially decorated with floral vegetation, open on to a cloudy sky, crossed by migrating birds. Its refinement is enhanced by wainscoting, strip pattern oak wood parquet flooring, a marble fireplace, with a brick hearth, and four large windows.
The entrance hall communicates with both the lounge and dining room via single doors. its floor is paved with old flagstones, laid in a staggered manner, whilst those in the projecting, enclosed porch, the dining room and the kitchen are covered with old hexagonal terracotta tiles.
The dining room, like the lounge, is vast and luminous. Wrought iron gates separate it from the kitchen. At the other end, a serving hatch has been created in what was the original door to the kitchen.
The latter is extremely bright notably because of two glazed doors, one of which opens on to the parklands. It features a brick fireplace, the renovation of which revealed decorative iron, cast in the neighbouring town, surrounding the hearth.

First floor
The stairway goes up to a hall, laid out as a library. An opening provides access to the main bedroom, with its dressing room and its bathroom, whilst an L-shaped corridor at the other end, bordering a room in use as a study, leads to a linen room and, in the pavilion, to two adjoining rooms in use as reading and television rooms. The floors are covered with strip pattern oak wood parquet flooring, the walls are painted in light-coloured hues and all the rooms are illuminated by large windows. A painted wooden stairway leads from the first of the two adjoining rooms to an insulated attic, with a sloping ceiling, illuminated via a roof dormer.
Second floor
A small landing, with old, strip pattern, oak wood parquet flooring, leads to two bedrooms and a shower room. The bedrooms are illuminated via four roof dormers and the shower room by two skylights. The rooms have sloping ceilings, featuring exposed trusses, painted in the same sober tone as the walls and the floors are covered with a light-coloured, modern parquet flooring. During the restoration works, a vertical panel of old terracotta tiles was exposed and renovated.

The old bakery

This old bakery was in existence during the One Hundred Years War! Now a guest house, spanning a floor surface area of approx. 40 m², it features a pyramid, slate roof. The kitchen is housed in a little extension. It has exposed stone walls. The oven fireplace has been preserved in the living room, with its old hexagonal, terracotta floor tiles and its windows overlooking a small, private stone terrace. A bedroom and a shower room are laid out on a mezzanine and the roofing framework as well as the character features of this 15th century construction have been preserved.

The press-house and the workshop

The first building, spanning a floor surface area of approx. 95 m² over two levels, is constructed from red brick. Its roof is covered with tiles. It is bordered by an impressive covered area, the roof of which is also two stories high. The openings are arched. Two doors provide access to a room containing a wheel and its grindstone, as well as a press without guard. It is adjoined by a second room, now laid out as a cellar. They precede carriage doors that open into a storage space, where horse-drawn carriages were once kept. The upstairs can be reached via an outside ladder.
Following on from the first construction, and set slightly back, the second outbuilding is built of quarry stone blocks and its openings have red brick framing. Sliding carriage doors open into a room, used for storage and workshop purposes, in which a stairway goes upstairs, to a floor surface area spanning approx. 45 m² which could be converted. Next, the boiler room can be reached from the outside.

The stables

Constructed from red brick, the stables open on to the parklands and comprise three horse loose boxes.

The orchard

The orchard, enclosed by walls on three sides, opens on to the entrance courtyard for the residence, separated from the latter by the guest house and a hedge. The walls are notably covered with fan-trained fruit trees. A greenhouse adjoins a south-facing wall.

The parklands

Surrounded by thick hedges and miscellaneous species of trees, the parklands are predominantly wooded, notably with a one-hundred-year-old purple beech, common beech, ash, chestnut and weeping willow trees. Designed by the first English owner, they are laid out in sections: trees with coloured foliage or twisted trunks, grassland, lawns and the river. Enclosures that enclose nothing!
Going towards the river, visitors are surprised to discover a canal running parallel to it, with vestiges of its stone walls and walkway, laid out under the canopy formed by the foliage of its bordering trees. A lake, between and connecting the two water courses, separates two small meadows that resemble islets.

Our opinion

This residence, featuring vertical pilasters and horizontal string courses, could have been overly sober as required by early 19th century architectural codes. But this is not the case on account of its adjoining, spacious pavilion which creates characterising asymmetry. It is large and should, therefore, be accompanied by outbuildings: they are there in the form of an old bakery as well as a covered area and have their own architectural interest. Its parklands are steeped in tranquillity. This property even includes the peaceful waters of a bordering river and little canal. Premises such as these do not appear to have betrayed their initial mission, that of providing their residents with a pleasant place to live.

740 000 €
Honoraires à la charge du vendeur


Voir le Barème d'Honoraires

Reference 609091

Land registry surface area 2 ha 70 a
Main building surface area 364 m2
Outbuilding surface area 286 m2

Regional representative


Brune Boivieux       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook Google Plus

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus