character houses for sale in france between périgueux and brantôme

An old coaching inn undergoing restoration works, outbuildings and a swimming pool
in the midst of the countryside between Périgueux and Brantôme
Brantôme, DORDOGNE aquitaine 24310 FR

Location

Some 15 minutes away, the town of Brantôme, also known as the “Green Venice of Périgord”, is the biggest tourist centre in the north of the department of Dordogne. Built in the lee of a troglodyte cliff and crossed by the river Dronne, it is named after the famous writer Pierre-de-Bourdeilles dubbed Brantôme. The Abbey is topped with one of France’s oldest bell-towers which dominates the canal, the weekly market place, a Renaissance L-shaped bridge, listed since 1912, a starred restaurant and a park by the waterside. All shops are to be found in the busy town centre.
The Gallo-Roman and medieval town of Périgueux, county town of the department of Dordogne, is 30 minutes away to the south. The A89 motorway provides links to Bordeaux and Brive-la-Gaillarde international airports.

Description

Reached via an unused country lane which runs alongside fields and meadows before disappearing into the neighbouring woods, this property is completely enclosed by 2 m high walls and, on the swimming pool side, by fencing which dominates grasslands protected by the woods. The main entrance takes the form of a gateway behind the property as the former residents, who worked in show business, sought tranquillity. The historic carriage gates are still in existence and their original function could easily be reinstated. They open on to a driveway, a 100 m or so long and ending in a roundabout, a dovecote and a shed that could be used for storing wood or as a garage. On either side are two long, parallel buildings, the old configuration of which is easy to see. The partially open outbuildings, to the south, were once used for storing horse-drawn carriages, carts and tools. Straight on, a 2-storey building was most probably used as a house and an inn. It is extended by a vast barn, given over to stables.

The house

The house, approx. 40 m long, comprises a 2-storey building and the former stables with, at its respective ends, a small projection and a square tower, topped with a hip roof, dominating a first-floor terrace. Facing south, it is constructed from rendered quarry stone blocks, with exposed dressed limestone quoins. The roofs, as well as the chestnut wood eaves and the zinc guttering, are new and adorned with a triple overhanging cornice in places.


Ground floor
The former stables, cleared of their partition walls, form a vast living room under a bare roofing framework. The original manger, used for feeding the horses, stands on the floor. It has been preserved so as to be transformed into a bench. Apart from the north side where wood-lined insulation was planned, exposed stone walls have been sand-blasted and the pointing removed. Near to the open-plan kitchen planned at the west end, the old bathroom in the projection could be used as a storeroom.
At the other end, a few steps go up to a door opening into the building’s main entrance hall. Lined partition walls have been installed to create a toilet and a shower room. A cupboard set at right angles could house a sub-meter to provide electricity for the living room. As regards French standard “RT2012” the outside walls have been insulated with 120 mm thick glass wool; it is 300 mm thick for the ceiling.
A corridor, prior to reaching the stairway, provides access to two bedrooms, one of which features an old fireplace, transformed into a bedhead, and a little room, housing a toilet and the electricity meter. The built-in cupboard includes an alcove, ideal for concealing a safe in the load-bearing stone wall. The electric wiring for the old rolling shutters has been preserved.

First floor
The original stairway stops on a little landing, with a toilet, before leading to a large bedroom under the slopes of the roof. It includes a shower room, with two wash-hand basins laid out in a staggered manner and a dressing room, in which a low door provides access to the attic space. At the other end of the bedroom is a private terrace, adjoining an open-plan room in the tower. The point of view dominates the old gateway, the courtyard, the garden and the surrounding countryside.

The outbuildings

Constructed of partially rendered quarry stone blocks and dressed stone, these outbuildings stand parallel to the house. Although modified in the 20th century, they have not undergone any recent works, apart from the underground cellar, over which a tiled shelter has been constructed in order to protect the entrance.
The outbuildings comprise four adjoining sections, all of which open on to the 9x4 m swimming pool and its terrace. A large, bright summer lounge is enhanced with a fireplace, where it is possible to roast or grill meat, coconut floor matting and large picture windows. It is followed by two old outbuildings for small animals which are topped with an attic and comprise several small rooms used for miscellaneous purposes such as a storage area, a shower room and a machine room. And lastly, an old barn currently delimits the area of a covered terrace which extends to the edge of the swimming pool, fitted with a remote-controlled cover, in front of a clear view over untreated grasslands and woods. Roe and red deer are regular visitors.
Next to the original carriage gates is another paved, shady terrace as well as an old ornamental, now dry pool reached via steps.

Our opinion

This property, surrounded by woods, fields and untreated grasslands with a clear, south-facing view, is nuisance-free. Although the house cannot be lived in as it is, the excellent state of the carcass and the worksite make the potential and timely interest of the premises at this stage immediately clear. The most complex and costly of works such as redoing of the roofs, the demolition of partition walls, the sandblasting of the roofing framework and the walls, the excavation of the land on the north side as well as the drain and underground pipework for channelling rainwater have been completed and give free rein to the imagination for the interior conversion works. Quotes have been obtained for the tastefully and intelligently thought out plans which deserve to be followed.

240 000 €
Honoraires à la charge du vendeur


Voir le Barème d'Honoraires

Reference 758306

Land registry surface area 3480 m2
Main building surface area 300 m2
Outbuilding surface area 180 m2

Regional representative


Jonathan Barbot       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook Google Plus

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus