20th c. architecture for sale caen - calvados - sant-lô

In the French department of Calvados, half-way between Caen and Saint-Lô,
a modernised, 19th century orangery in 1.5 ha of landscaped parklands
, CALVADOS lower-normandy FR

Location

In the midst of the French department of Calvados, 17 km from Bayeux train station and 30 km from that of Caen. Villers-Bocage, less than 10 km away, has all the shops and amenities of a town with 3,000 inhabitants. Deauville, Caen and Rennes are within easy reach courtesy of the proximity of the A84 motorway. Omaha Beach and Arromanches, both emblematic of events during the Second World War, are 30 minutes away.

Description

A little lane, heading west off a secondary road, winds its way between fields and grasslands. Two boundary markers in a shady hollow delimit the entrance to the property. Bordered by a little wood, the pathway leads to the rear of the residence, the main, south-facing facade of which looks out over the parklands. Two covered areas housed under the extension, clad with Douglas pinewood, are separated by a translucent cube which is used as a lantern at night. One acts as an entrance lobby and the other as a garage.

The residence

The old Seigneury to which this property was attached dates back to the 14th century. Three castles succeeded one another in the Middle-Ages up until the 19th century which is when the alleyway, the landscaped parklands, the outbuildings and the orangery were constructed. Nowadays, time and destiny have taken their toll and the castle is no longer in existence. The orangery was initially converted into a house. Bordered by an open veranda supported on brick pillars, it features tall openings. A wooden framed, contemporary extension was recently added. It was designed in keeping with the architectural codes of the orangery: closed on the north side, widely open on the south side. A small conservatory acts as a reminder of the original vocation of the place. The transformation of the orangery and the construction of the extension were confided to a renowned architect who ensured that the harmony between the buildings and the parklands was preserved. The house is flanked, on one side, by an extension, used as a garage, a workshop and a laundry room. The contemporary extension was constructed on the opposite side.


Ground floor
A corridor in the orangery provides access to two bedrooms as well as their shower room, and comes to an end in a vast living room, with an open-plan kitchen. These three rooms are copiously illuminated by windows opening on to the veranda. A few steps lead down to the new extension where a lounge opens on to a terrace via a wide, sliding, pocket picture window. Heating is provided by a wood burner. A doorway leads to an entrance hall, housing a toilet. A picture window provides access to a little conservatory which opens directly on to the parklands.
First floor
A stairway in the lounge goes up to the master bedroom. The latter looks out over the parklands via picture windows lined with sliding screen walls. These sliding panels give this area an extremely flexible layout. A concealed shower room is illuminated via a light well.
Garage
The garage, following on from the orangery, is completely hidden by the tall bushes and trees surrounding it.
Workhouse
A large workshop at the end of the parklands has a loop-hole in one of its walls, probably a last vestige of the medieval castle.
Opposite, a fenced shed, also used as a woodstore, could accommodate hens and their chickens.

The parklands
These parklands are predominantly wooded, notably with native trees, several centuries old as well as some exotic species. At one end, an orchard, typical of Normandy’s bocage countryside, is next to the church. The parklands at the other end are separated from the field where the castle stood by a ha-ha which stops wild and domestic animals getting in.
They also abound in plants that flower in all seasons.
Behind the orangery, a little wood was once the old castle alleyway, bordered by a triple row of lime trees. Crossed by the path providing access to the property, it goes down to the Aure Valley.

Our opinion

Isolated but not forsaken, this residence appears to be in the middle of nowhere, despite being near to the motorway. Visitors’ attention is immediately drawn as they go along the access pathway by a little, dense wood. Their curiosity is piqued as they come to a stop as only the addition of the modern and the old can be glimpsed. There are few clues but the desire to explore is strong and it will be more than satisfied. The serenity of the parklands and the lawns is reflected in the residence’s wide openings, both original and contemporary.
For everyday life, near to three economic centres, the orangery and its stone appearance will inspire protective feelings and the modern extension a warm, comfortable well-being. For others in search of peace and quiet, harmony takes pride of place, together with tranquillity and restfulness.

475 000 €
Honoraires à la charge du vendeur


Voir le Barème d'Honoraires

Reference 115062

Land registry surface area 14695 m2
Main building surface area 204 m2
Outbuilding surface area 98 m2

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Brune Boivieux       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus