A 255 m², open-plan flat and its 269 m² roof terrace
on the outskirts of Paris in Montreuil
Montreuil, SEINE-SAINT-DENIS paris 93100 FR

Location

On the edge of Paris, Montreuil is a booming town. Families and artists flock to this old working-class town in the French department of Seine-Saint-Denis, now known as the “Parisian Brooklyn”. The ever more attractive commune has a good public transport network. Saint-Mandé (line 1) and Robespierre (line 9) underground stations are just a 10-minute walk from the flat, as is Vincennes station on the RER train line A. Vincennes and Montreuil city gates are also nearby, providing access to the “périphérique” ring road in just a few minutes. A promising prospect, courtesy of the town planning for the Greater Paris Area up to 2022, underground line 11 is to be extended through Montreuil. Set in a quiet district, which has been greatly redesigned over recent years (predominantly office blocks), this open-plan flat is near to numerous shops and restaurants, which lay out their delightful terraces in small wooded squares.

Description

Gates open on to a communal courtyard which provides access to two detached houses standing on either side, prior to leading to an old paper factory transformed into two flats. This flat, on the first floor, can be reached via a private stairway going up from a porch, in front of which are car parking spaces and a bike shed.
The entrance hall leads, left, to a vast living area, steeped in light by large, east-facing atrium windows and an atrium roof. The kitchen, extended by a rear kitchen, opens on to the lounge and the dining room, simply delimited by an industrial-style glazed partition. The rest of the flat, also predominantly partitioned by atrium windows, screened by blinds and curtains, comprises a first, bright hall area, laid out as a study. On the right are a bedroom and its separate dressing room. On the left, a laundry room precedes a bathroom, with a bath, a double shower and a toilet. Another three bedrooms and a shower room, with a toilet, complete the property. A spiral stairway, in the entrance hall, goes up to a large terrace which is divided into several areas planted with flowers and trees.

The flat

This flat, converted in an open-plan style with comfortable spaces, atrium roofs, industrial-style glazed partitions and a spectacularly high ceiling in the lounge, is nevertheless laid out in several clearly defined areas. At the top of a private stairway, lined with large cupboards, the entrance hall, with a guest toilet and cupboards, opens directly into the flat. On the left, a lounge features a predominantly glazed, east-facing gable wall. Bookshelf units cover another entire wall and a wide atrium roof, with remote-controlled windows, lets in light from above.
Straight on from the entrance hall, an industrial-style glazed partition delimits the dining room, separated from the fully fitted kitchen via a long, black granite work surface and followed by a back kitchen with numerous cupboards. This area also opens on to the lounge.
On the right-hand side of the entrance hall, a first hall area also with a wide atrium roof, is laid out as a study. It provides access, right, to a first bedroom, followed by its dressing room, and, left, to a laundry room, with numerous cupboards and hanging space, then comes a bathroom, with a bath, a double shower and a Japanese-style toilet.
A door then delimits the section of the flat given over to the children. On the left-hand side, a second, south-facing bedroom is followed by a shower room with a toilet that can also be reached from a third bedroom. This room features a lightwell in the roof and partially glazed partition walls. These transparent divisions are shared with the fourth and last bedroom, also illuminated via a roof atrium.
The floors in the flat are covered with strip pattern, light-coloured wood, parquet flooring, except for the kitchen, study and bathrooms which are tiled.

The terrace

Straight on from the entrance hall, a beautiful, old, wooden spiral stairway, with metal railings bearing the patina of time, goes up to a vast, 269 m² roof terrace. It is laid out as several areas on different levels, with parquet flooring laid on floor joists throughout. All planted with flowers and trees, they each have their own vocation and comprise areas for reading, an eating area under a wisteria-covered trellis and an area for growing vegetables. Like an open-air, hanging garden in the midst of the town, it is completely unoverlooked or looked down on by any other property. The nearest neighbours are the employees working in the surrounding office blocks, empty in the evenings and at weekends.

The parking space

Outside, opposite the flat’s entrance porch, a long parking area is able to take one large or two small cars. It is followed by a bike shed which is shared with a neighbour.

Our opinion

Although so close to the French capital, this property exudes an air of elsewhere and the provinces. The little-used street sets the tone of this recently redesigned district where some old houses are still concealed amidst vegetation, amongst the contemporary design office blocks. Indiscernible from the street, this flat comes into view at the end of a discreet courtyard. Like a ship made of glass and brick, this open-plan flat offers its vast rooms to the omnipresent light. New owners loving tranquillity and gardening will be able to take refuge in the different nooks and crannies of this immense terrace, where flowers and vegetables grow. Reflecting an almost Babylonian philosophy, this garden is able to accommodate family and friends during clement weather. The particularly flexible living areas would make it as equally possible to install a large family as develop a commercial activity.

2 220 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 986389

Number of rooms 6
Number of bedrooms 4
Living space252.86 m2
destination placesmixte

Annual average amount of the proportionate share of expenses 850 €


French Energy Performance Diagnosis

Representative


Guy de Montgailhard +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more