774547 Near Avignon, the gateway to Lubéron, a renovated Renaissance mansion
with a church renovation project in the grounds
Avignon, VAUCLUSE provence-cote-dazur 84000 FR

Location

A 20km drive from the high-speed train station, 15km from Avignon airport and 70km from Marseille-Provence airport. The property is ideally located at the heart of a village in an area popular with holidaymakers and renowned for its heritage.

Description

The mansion is in a small side street, with an East-West aspect. To the east, a secluded garden with a swimming pool surrounded by lawns. The adjacent church with bell tower awaits renovation. A stone wall protects the garden from prying eyes. To the west, a shared courtyard accessed from the street via a porch. The church also faces East-West. A second entirely private entrance opens onto the garden. Off-road parking for four vehicles.

The main entrance is on the street. A door beyond the nave leads into the garden of the mansion. The building has been emptied of its wood panelling and awaits restoration. The walls and many of the gypsum engraved decorations remain. The nave measures 8.20 x 22.5m, the ceiling is 9m high with a south-facing semicircle apse. To the west, a square four-storey bell-tower. The neoclassical façade is plastered. The top storey of the bell tower is in freestone. Above the Doric gate is an arched cove flanked by two Ionic columns. The gable roof protects a wide triangular pediment. The building has arched windows, three to the east and two onto the street. The western façade has three trompe-l’oeil windows. The blind arcades on the side walls of the nave are formed by plaster columns. The highest part of the apse wall sports a high-relief decoration above where the altarpiece once was. The ceiling is decorated with gypsum engravings of plants, typical of the 18th century, with a double ceiling rose as centrepiece.

The mansion

The three-storey house has two doors, one with a segmental arch, which opens onto the garden. The Renaissance façade has two cross-windows. The walls are plastered, with some exposed stonework. The windows to the front of the house overlook the shared courtyard.


Ground floor
The main entrance is via the garden, through a glazed double door beneath a segmental arch or via the double door from the courtyard. The floor of the oval-shaped hallway sports three-colour patterned period tiles. The room is lit by a stained-glass window on the stairway. The hall opens onto a living room with two windows overlooking the courtyard. It has a stone raised hearth fireplace and a Provençal style ceiling with painted beams. Through a door, a hallway and toilet. Leads off the living room, the dining room also overlooks the courtyard. The kitchen is accessed via a stone archway with old pillars. Down a step, the cellar, scullery, and boiler room. The kitchen leads onto a conservatory. In the hallway, a door beneath the stairs leads to a separate flat comprising a kitchen, bathroom, toilet, and a bedroom overlooking the garden.
First floor
Halfway up the stone staircase, a landing leads to a toilet and the bedrooms via a child’s room. The second flight of stairs opens onto the first-floor landing and a corridor that stretches the length of the Renaissance façade. Several windows overlook the garden. Four bedrooms, a bathroom, shower room and toilet overlook the courtyard. Further on, a fifth bedroom with ensuite shower room and wardrobe. Toilet at the end of the hall. Behind another door, an older part of the building with a stone floor and stairway.
Second floor
An old staircase leads to the second floor. The landing leads to three rooms with limewashed walls which will offer agreeable accommodation once refurbished. A large room, 32m², has a French window. The second room, 80m² has seven windows. These rooms have a ceiling height between 1.80 and 3.10 metres. A third room, 30m², a small room with a window that could be turned into a bathroom. A storeroom with new eaves.

Swimming pool

In the garden, the pool borders on the stone patio and has a protective cover.

Conservatory

Leaning against the north wall of the church, the conservatory links to the bell tower via an old stone building used as a workshop. The conservatory has a metal and glass structure with sliding doors that open onto the garden. The floor is paved and the structure leans against the stone walls of the old building. One door leads to the workshop another to the church and a third to the mansion.

The garden

Surrounded by high stone ivy-clad walls, the perfectly secluded garden comprises lawns around the pool and plants along the perimeter. It boasts an old stone oven and a stone table and benches.

Our opinion

A comfortable bourgeois home set in a lively village, the mansion could be run as a guest house. The renovation of the old church is an exciting project. Thanks to studies of typographical syntax, the missing parts have been redrawn. The meticulous research will be precious to new owners eager to reconstitute the building’s history.

1 590 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 774547

Land registry surface area 1798 m2
Number of bedrooms 6
Main building surface area 411 m2
Outbuilding surface area 450 m2

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Roger Pertuisot +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more