A 100 m², open-plan flat, laid out like a house, with a wooded courtyard
near to Buttes-Chaumont Park in Paris’ 19th arrondissement
Paris, PARIS paris 75019 FR

Location

The hills of Saint-Chaumont were developed into a park for the 1867 World’s Fair, at the request of Napoleon III. The idea was not only to provide a pleasant place for leisure activities and taking a stroll but also to create a green lung in a town deemed asphyxiated. Nowadays, the 25-ha park forms an area highly sought-after by all generations of townsfolk. All around this verdant oasis in the midst of the town, Haussmannian buildings are to be found near to the narrow, paved streets of the old working-class districts. Everywhere, terraces are frequented by artists and students as well as numerous families. The cultural life is also particularly rich courtesy of Centquatre cultural centre, Villette theatre and Paris’ National Conservatory of Music and Dance. Moreover, the population of the 19th arrondissement is continually growing. Consequently, schools are numerous as are sports facilities particularly those devoted to young children. The district near to Buttes-Chaumont is classified as a green zone, between Pyrénées (line 11) and Botzaris (line 7 bis) underground stations.

Description

The building is constructed around a T-shaped passageway, on to which open courtyards and terraces. This 97 m², open-plan flat is laid out like a house. It comprises a vast reception area opening on to a private courtyard, an open-plan kitchen and a lounge with a bookshelf unit. Two bedrooms and two bathrooms, one of which includes a bath and a sauna, have been converted into suites, that can be separated from one another. The second bedroom, with exposed brick walls, even has a small kitchen area and could, therefore, be transformed into a self-contained studio flat. Floors are covered with terracotta tiles or parquet flooring.

The co-owned building

The building is constructed around a T-shaped passageway, on to which open wooded courtyards and terraces. On the road side are old workmen’s cottages; around the passage way, outbuildings and garages have been converted into open-plan flats and small houses.

The open-plan flat

This 97 m², open-plan flat was original divided into two flats and a garage. Now reunited as one, these premises have two independent entrances: the first on the road side and the second off the co-owned property’s passageway. The reception room, spanning 35 m² and opening on to the verdant courtyard on the south side, is separated into several areas: first of all, a dining room next to a fully fitted, open-plan kitchen, then a lounge, where a wardrobe and a vast bookshelf unit take up an entire wall. Light floods in via wide picture windows and via skylights in the ceiling. The floors are covered with octagonal terracotta tiles. The main split-level bedroom has a bathroom, with a walk-in shower, a free-standing, lion-claw bath and a sauna, on the lower level. Upstairs, a suite and its cupboards open on to a terrace which looks down on the courtyard from the top of a few steps. The second bedroom is more like a completely self-contained studio flat, laid out with a small kitchen area, a mezzanine bed and a shower room. The stone and brick walls have been left exposed, whilst the floor is laid with sprung parquet flooring. One interesting prospect is that the studio flat could be made completely independent.

Our opinion

Victor Hugo used to say “A breath of Paris preserves the soul” and, on the heights of Buttes-Chaumont Park, this saying has never seemed so true especially when strolling leisurely past the temple on the Isle of Belvédère. Paris appears close at hand in this verdant haven, a world where everything is possible. The air appears purer, the town bigger. Not far away, this flat is part of a small co-owned property with no nuisances to disturb it. Behind alleyways shrouded in vegetation, everyone knows everyone else and lives in perfect harmony. This open-plan flat, with its wooded courtyard and its vast rooms, exudes the same atmosphere. With its luminosity and its unequalled flexibility, this property could become a family home, an artist’s studio or a refuge for a writer fleeing the hustle and bustle of the city.

Exclusive sale

1 100 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 152645

Number of rooms 4
Number of bedrooms 2
Living space97 m2
Surface 37 m2

Annual average amount of the proportionate share of expenses 1440 €


French Energy Performance Diagnosis

Representative


Renaud Goalabré +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more