A family home, with outbuildings and parklands,
with trees over a hundred years old, on the heights of Hyères
Hyères, VAR provence-cote-dazur 83400 FR

Location

5 minutes from the TGV train station, 10 minutes from the motorway and 15 minutes from the airport.
Local shops are a 5-minute drive away and supermarkets are less than 10 minutes away. This property, out of sight of onlookers, is in a verdant setting, exuding a countryfied atmosphere.

Description

The buildings, built at right angles to one another, were originally outbuildings which belonged to another property that is still in existence.
The parklands, spanning approx. 1.4 ha, are predominantly composed of a meadow, a vegetable garden and a large forest. Pine trees, hundreds of years old, dominate the main house. The ground floor rooms face north on to a gravel courtyard and south on to a stone terrace, adjoining a stone-lined pathway, used by carriages in the 18th century, that leads to a stable.
An old ornamental pool, transformed into a swimming pool, is near to an outbuilding, with a summer kitchen and a large, open room featuring exposed beams.

The main house

This traditional Bastide house is an old farmhouse which was already in existence in 1850 and which has been fully restored. It spans approx. 370 m² of living space. The original house, with three straight facade windows on two levels, has been extended over the years by adjoining outbuildings.
The gable roof, on three different levels, is bordered with a double cornice.
The house is easy to move around courtesy of its numerous doors and French windows opening on to the outside:
one of the two entrance doors on the north facade is preceded by a few steps due to the natural lie of the land. On the south side, a door is flanked by two windows and a large French window (previously the door to the shed where the carriages were kept) is set in a brick-framed curved opening, identical to those of the adjoining stable and workshop. The door to the dovecote is on the south-west side and a door on the west side, at the top of a few steps, provides access to a billiard room.


Ground floor
The main entrance, with its heavy wooden door, is set in the centre of the building’s north facade. On the north-west side, it is possible to go directly into the lounge via a door, reached via a few stone steps. This lounge features a wood-burning stove and a bar area, with a stone sink, as well as a raised area reached via two steps, housing a billiard table. This section opens on to the south terrace and on to the west side. It is adjoined by a bedroom-study and a toilet. On the east side are a dining room, the main entrance hall and a large kitchen, with a fireplace, an old Cassis stone sink, surrounded by glazed vat tiles, and its back kitchen. A living room, with a wide metal-framed opening on the south side, opens into the kitchen which it dominates from the top of two steps. The floors are laid with red hexagonal or old, square or rectangular terracotta tiles (small, traditional, local tiles), and the ceiling beams are exposed.
Floor
A stairway, with three steps made of stone and the rest covered with terracotta tiles and wooden nosing, goes up from the kitchen to a north-facing bedroom, with a bathroom, and a dressing room. Another stairway, with steps covered with terracotta tiles and wooden nosing, goes upstairs from the billiard room. It provides access to a north-facing, 2-bedroom suite, with a shower room, two south-facing bedrooms, with shower rooms, a large, south-facing bedroom and an attic-games room. The floors are laid with parquet flooring or terracotta tiles, the beams are exposed and the ceilings are flat or sloping.

The outbuildings

Two outbuildings, set at right angles to the main residence, are separated by a small courtyard with a fountain. They house a shed and another building, comprising a storage room, a kitchen and a barn, which forms a large, open, paved room that opens on to the swimming pool, on the ground floor.
The upstairs has been renovated and transformed into a bedroom, with a shower room.
At the south-east end of the main building, an old dovecote, opening on to a terrace in a dominant position, is now used as a 2-storey bedroom with its shower room. A section of the floor is covered with glass tiles.
An old stable, with three horse loose boxes, still has all of its authenticity with wooden doors and iron bars as well as wall-mounted hay mangers. Another stable has been transformed into a workshop with a mezzanine.
Three cellars are to be found beneath the main house.

Our opinion

The country by the side of the Mediterranean. A family home, with plain, refined lines, in a very good state of repair and restored in keeping with good trade practices using old materials. The numerous bedrooms and their bathrooms could quickly and easily accommodate guests or a large family without any loss of privacy. This house is sold furnished. The spaciousness existing throughout the property immediately enhances the leisurely, holiday feeling; sandy beaches being just a 10-minute drive away, just like the TGV train station and the airport.

2 980 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 194239

Land registry surface area 14534 m2
Main building surface area 373 m2
Outbuilding surface area 110 m2
Number of bedrooms 9

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Fabienne Pillard +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more