Between Place-Denfert-Rochereau and Montsouris park,
an 86 m² artist’s studio, steeped in light, transformed into an open-plan flat
Paris, PARIS paris 75014 FR

Location

Montparnasse, La-Closerie-des-Lilas and Bobino are all names that evoke Paris’ 14th arrondissement. Between the end of the 19th century and the Roaring Twenties, a plethora of still unknown artists such as Modigliani, Léger and Soutine, made this working-class district their rallying point. In the centre, Avenue-René-Coty is no exception to the rule: Lemordant was an inhabitant of the street and Matisse lived but a stone’s throw away. This wide avenue links Place-Denfert-Rochereau to Montsouris Park and runs parallel to Allée-Samuel-Beckett, a vast promenade bordered by plane trees and planters. It is not far from Rue-de-la-Tombe-Issoire, abounding in little brasseries and delightful boutiques. Mouton-Duvernet and Alésia underground stations are also nearby as are several bus stops.

Description

Architect Emmanuel-Ladmiral designed this corner building, reflecting the Art Nouveau style, in the early 20th century. Composed of a single, continuous building, covered with wooden trellis, it comprises four old artist’s studios, the basket-handle arched openings of which are easily recognisable. Laid out on a raised ground floor, each one is reached via a gate and a private flight of steps. Once through the front door, visitors discover a vast, open-plan flat on two levels. Facing east, under a ceiling more than 5 m high and illuminated via a wide window, a 40 m² living room takes up most of the floor surface area, which also includes a kitchen and a 10 m² study. This living room features a mezzanine, with a bathroom, spanning more than 22 m². The view from this level takes in the trees lining the central promenade. There is also a spacious cellar in the basement.

The open-plan flat

A flight of private steps, concealed by planters, leads up from Avenue-René-Coty to an independent entrance door on a raised ground floor. The visitor’s gaze is immediately drawn to the light flooding in through the large picture window and a row of little windows, at the end of a 40 m² living room. The impression of space is further enhanced by its 5 m high ceiling, looking down on to oak wood parquet flooring. The whiteness of the perfectly restored, high walls contrasts harmoniously with the rustic finish of the wooden beams, supporting the mezzanine. At the back are a kitchen, a 10 m² study and several storage areas, cleverly concealed under the stairway. On the second level, a 22 m², unoverlooked mezzanine provides a rare panoramic view, composed of the trees along the avenue and a few distant blocks of flats. Glass railings add a contemporary, minimalist touch to this property. The bathroom, awaiting renovation, has a glass roof, more than 3 m high. There is also a spacious, 10 m² cellar in the basement.

Our opinion

The building bears witness to Paris’ cultural effervescence during the Belle-Époque. At this time, the early 20th century, renowned writers and painters, from Gide to Breton and from Picasso to Gauguin, gathered on the terraces of the cafés in the Petit-Montrouge district. Who knows, perhaps one of them set up his easel in this studio in order to captivate the first rays of daylight over the town? Today, this flat resembles a comfortable open-plan home, still with its original patina. A simple layout comprising spacious rooms and sharp lines bestows it with authenticity and character. Future owners will be able to express all the nuances of their palette on this blank canvas.

806 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 172959

Number of rooms 3
Number of bedrooms 2
Reception area40 m2
Ceiling height5.35
Living space87.40 m2
Surface Cellar10 m2

Annual average amount of the proportionate share of expenses 2240 €


French Energy Performance Diagnosis

Representative


Françoise Fauré-Audouy +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more