Two half-timbered houses, a tennis court, a swimming pool and its pool-house,
set in 2 ha of land, 30 km from the Auge Country’s “Fleurie” coast
, CALVADOS lower-normandy FR

Location

This property is in a region renowned for its typical architecture, its gastronomy and its cheeses. 210 km from Paris via the A13 motorway and 30 km from Normandy’s “Côte Fleurie” (Coast of Flowers) and its holiday resorts. Lisieux, with all its useful amenities, is 10 km away. Its train station provides 1¾-hour links to Paris. 6 km from the nearest village with its local shops.

Description

A sunken lane turns off the secondary road prior to slowly winding its way up to the top of a little valley where it goes through a small forest. On the other side, still on the crest, it reaches a gateway, surrounded by thuja and flanked on either side by two chestnut trees. Partially bordered by meadows, this property is included in the small forest. Set on a hill, it dominates the little valley and has an unobstructed view. Two half-timbered houses and their gravel courtyard are surrounded by vast lawns dotted with tall trees, planted singly or in copses. Both dominate the valley. At the end of the grounds, a tennis court adjoins a swimming pool and a small half-timbered house.

The main house

The main house dominates the valley, the fields, the meadows and the forest as well as the distant horizon. Constructed of half-timbering on quarry stone block lower sections, it is topped with a gable roof, laid with flat tiles and featuring roof dormers. One gable is covered with slate shingle above the half-timbering. A square extension adjoins the middle of one side. This house is surrounded by a packed-down courtyard. A rectangular pool has been hewn lengthways in front of a gable, with its two large windows, looking out over the horizon.


Ground floor
The entrance door, set in the corner where the square extension meets the house, opens into a hall. The beams and joists are exposed. The walls are painted a light, contemporary colour. The floor is laid with strip pattern, light-coloured oak wood parquet flooring. A kitchen and a vast living room, on either side of the hall, are separated by large glazed partitions. The kitchen is illuminated by windows on three sides. A door opens on to the rear of the house. The floor is paved with large, dark, modern tiles. A wooden stairway stands facing the front door in the hall. The living room is composed of a lounge area as well as a dining area, housed in the square extension, completely open into the lounge and with a ceiling going up to the exposed roofing framework. The walls feature openings, notably, the gable which has two wide windows, giving an exceptional panoramic view. A trapdoor in the floor provides access to a machine room.
First floor
The stairway goes up to a landing, one side of which is fitted with railings looking down on to the dining area. A door on the other side opens into a toilet. Two bedrooms, with sloping ceilings, as well as their shower room and toilet are laid out on either side of the landing.

The second house

This second house, linked to the main house via a sunken lane winding through the midst of grassy areas, also dominates the valley. Surrounded by a gravel courtyard, it comprises a main building, flanked by a square pavilion. This half-timbered house is constructed on quarry stone block lower sections. Both roofs, one gable (with a side covered with slate at the back), the other hipped, feature flat tiles. The main building is bordered on the rear facade by a small extension, also with a slate roof. This house awaits full renovation works.


Ground floor
The entrance door opens into a room, paved with brick and featuring exposed beams and joists. A half-timbered wall, with a doorway leading into the large room in the square pavilion, faces a wall decorated with a brick fireplace, enhanced with a wooden lintel and a backwall decorated with a motif, composed of small bricks. A corner houses a three-quarter turning, wooden stairway. A door opens into the small extension at the back. Following these two rooms, a third door opens into a corridor leading to a kitchen and a bedroom, separated by a narrow flight of steps.
The beams and joists in the square pavilion’s large room are also exposed. An impressive fireplace, with a wooden lintel supported on dressed stone, a brick back wall and a dressed stone mantel, encompassing bricks, separates the room into two sections, with an area behind the fireplace illuminated via a window.
A bathroom, a back kitchen, a toilet and an entrance hall are housed in the extension. The half-timbering has been left exposed.

First floor
The stairway in the entrance room goes up to a landing, paved with terracotta tiles. This leads, on one side, to a bedroom with a sloping ceiling and a deep, brick fireplace, the mantel of which is composed of quarry stone blocks and brick. Adjoining the fireplace, two dressed stone steps go up to an opening in the half-timbered wall which leads into a small room with a sloping ceiling. Another door on the landing opens into a little room with a water supply point and a toilet. A third door, opening into a bedroom, faces a stone fireplace, with a dressed stone mantel, encompassing bricks depicting a cross. Two doors on either side of the fireplace lead, one, to a wardrobe and, the other, to a bathroom and toilet.
The narrow flight of steps at the end of the main building goes up to a little room, with a sloping ceiling as well as exposed beams and trusses. A door communicates with a second small room, also with a sloping ceiling.

The tennis court, the swimming pool and the pool-house

At a distance from both houses, still surrounded by vast lawns dotted with tall trees and copses of birch and conifer trees, a tennis court adjoins a swimming pool. Said pool and its terrace, paved with large flagstones, is completely surrounded by a shrubbery, decoratively trimmed bushes, and boxwood trimmed into waves. One side is enclosed by a small house in use as a pool-house. A little wooden wicket gate closes the area.
The style of this house is the same as that of the other two.
The entrance door opens into a small hall providing access to rooms housing the pool machinery, a toilet as well as a shower and, on the other side, to a room, with a kitchen area, widely illuminated via two large windows overlooking the pool. A wooden stairway in a corner goes up to the attic space, converted into a vast room and a bedroom. A summer eating area has been laid out in what could have been a small “charretterie” where carriages were once kept, at the end of this house.
This house spans a floor surface area of approx. 45 m².

Our opinion

Although the charm of the Auge Country’s bocage countryside cannot be denied, it is enhanced here by its undulating nature. This property is in a dominant position, with an exceptional view. Secluded and far from onlookers, both houses, with different vocations (one could be for the parents and the other the children), are together but separate. This layout, with a separate area devoted to sport and leisure, makes this a place where rest and relaxation are certain and serenity ever present.

766 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 552722

Land registry surface area 19935 m2
Main building surface area 280 m2
Outbuilding surface area 150 m2

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative
Caen region


Yann Campion       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services.
Learn more