A restored, 19th century house and its 18th century outbuildings
in the French department of Loiret
Montargis, LOIRET center-val-de-loire 45200 FR

Location

The little village with 230 inhabitants is in the Centre-Val-de-Loire region in the east of the French department of Loiret, where the borders of the departments of Seine-et-Marne and Yonne meet. The nearby market towns are Egreville and Ferrières-en-Gâtinais as well as the bigger towns of Nemours and Montargis. Without being isolated, the peaceful village still has its old character courtesy of the attractively restored houses and an interesting Romanesque chapel. The town is crossed by the river Le-Betz, the valley of which is composed of grasslands and woods. Walks through the heart of the Gâtinais region reveal the local heritage such as Mez castle, one of France’s last fortified castles, numerous mills, the royal abbey of Ferrières, etc. Just 106 km from Paris and 14 km from a slip road for the A6 motorway. Several small train stations, a few kilometres away, provide 1-hour links to Paris.

Description

This old, fully restored farm building stands on the heights of the village. Facades and stone walls enclose the property. It is accessed via a large porch way and its heavy wooden doors. This property extends over approx. 4,500 m² and is divided into three sections. The buildings are laid out around a large, square, paved and lawned courtyard, beautifully planted with maple trees, ferns, rose bushes, wisteria, Virginia creeper, hydrangeas, clematis, rhododendrons and lilac bushes. It is followed by a fenced and wooded garden which could easily be enhanced with a swimming pool. The view from here, via a sloping wooded area, takes in the valley, the grasslands, the woods and the river.

The main house

This rectangular, stone building spans a floor surface area of approx. 172 m² over two levels and a partially vaulted cellar. A wide stone terrace enhances the south facade, facing the courtyard. The walls feature bull’s eye windows, on both sides, openings framed with brick as well as wooden window frames and shutters. The gable roof is covered with old tiles. A vaulted cellar, spanning approx. 29 m², houses the heat pump machinery.


Ground floor
All the floors on this level, spanning approx. 96 m², are covered with large stone tiles. Through light illuminates all the rooms courtesy of the wooden-framed doors and windows on the north and south sides. The walls are painted whilst those in the kitchen are covered with mountain stone. This level comprises a reception room, with a fitted kitchen, a lounge and a toilet. Here also, a bread oven and a kitchen range are used for preparing wonderful, convivial, culinary events. A winding stone stairway, with wrought iron railings, goes upstairs.
First floor
A landing room provides access to all the other rooms. On one side are a bedroom, with a bathroom, and a shower room, with a separate toilet. On the other side are two bedrooms, with a shower room. The bedroom floors are covered with chestnut wood parquet flooring, the bath and shower rooms are tiled and the entrance hall still has its old terracotta tiles. The beams are exposed.

The guest house

This old farm building, spanning a floor surface area of approx. 76 m² over two levels, is fully restored. The walls feature exposed stone and lime rendering. All the openings, framed with brick, look out over the courtyard. The gable roof is covered with local tiles and includes skylights and a roof dormer.


Ground floor
This level comprises a living room, a fitted kitchen, a shower room, a toilet and a laundry room. A wooden stairway goes up to the attic space.
Attic
This attic space houses two bedrooms. The floors are covered with old terracotta tiles and chestnut parquet flooring.

The barn

This barn, spanning a floor surface area of approx. 95 m², has lime rendered stone walls. Two large windows open on to the courtyard and the garden. There is also a porch fitted with a wrought iron door. The roofing framework, with a ridge going up to a height of approx. 8 m, has been left exposed. The gable roof is covered with old tiles.

The outbuilding

The old dairy, spanning a floor surface area of approx. 115 m² over two levels, is constructed from stone. The walls are covered with lime-rendering. The gable roof features local tiles. The first level is divided into three sections comprising two workshops and an office. The attic space, with its exposed roofing framework, has not been converted.

Our opinion

The hamlet in the trees is already very quiet. This enclosed property, typical of the Gâtinais region, is a promise of privacy, courtesy of its surrounding buildings, all of architectural interest. One forms a covered passageway, providing a view of the tall trees in the garden and the wooded Betz Valley beyond. A feeling of well-being is also created by the variety of spaces, some of which could still be converted. The interior courtyard is like a bouquet, admired by the many windows, looking down on to it. The rooms have a stately air, created by their old floors and the robust roofing frameworks. The wrought iron scrolls of the stairway railings are a work of art.

450 000 €
Honoraires à la charge du vendeur


Voir le Barème d'Honoraires

Reference 325870

Land registry surface area 4366 m2
Main building surface area 249 m2
Outbuilding surface area 210 m2

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Dalila Bessahli       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook Google Plus

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus