A dominant and unspoilt hamlet, comprising five buildings,
in eight hectares near to Agen
Agen, LOT-ET-GARONNE aquitaine 47000 FR

Location

This timeless property is just 3 minutes from the village of Bajamont, its 12th century Romanesque church and its lake. It is but 10 minutes from the urban area around Agen and 15 minutes from its TGV train station. This stopover is equidistant from Toulouse and Bordeaux.
With its unspoilt natural surroundings, a rich historic heritage and all shops and amenities just a few kilometres away, the La-Masse Valley is a highly sought-after setting.

Description

This property’s restored dovecote, marking the entrance to the estate, comes into view at the end of a little country lane, winding its way through the hills and valleys covered with verdant woods and meadows. The entrance is reached via the top of the hill that dominates the land, spanning almost 8 ha of woods and meadows, with a spring and a retention pond. The Way of Saint James passes through the property. The various stone constructions comprising the hamlet exude a sober and authentic architectural harmony. The points of view looking out over the valley as well as the perspectives between the constructions and the outside areas vary greatly. The gateway, opening on to two majestic plane trees and decoratively trimmed boxwood, provides access to the courtyard in front of the main house, enclosed by low stone walls. A garden, by the side of the outbuildings, is also delimited by low walls, giving the impression that it is suspended above the valley. This area, resembling a cirque, gives a view of a striking, little church.
The roofs have been well looked after and renovated. Nevertheless, the interiors are in need of rehabilitation, giving new owners the chance to enhance each of the period features that are dotted throughout the rooms.
The main house, however, was renovated a few years ago and is, therefore, only in need of some attention so that future proprietors can combine its charm and character with modern-day comforts in keeping with their own personal tastes, desires and requirements.

The main house

The current architecture of the house, dating from the 18th and 19th centuries, is typical of local rural buildings, originally featuring a ground floor, topped with an attic, illuminated via its small windows. Nevertheless, some of its features and the history of the premises indicate that the origin of the site dates back to a much earlier period. The main facade is symmetrically aligned on either side of a central door. The north and east facades are enhanced with a wide, paved terrace. A room, in use as an outbuilding, adjoins the west-facing wall of the house and could be opened so as to communicate with the actual dining room and its dual-hearth fireplace.


Ground floor
The entrance hall provides access to the living rooms, with a view over the gravel courtyard. They each have a fireplace. The period, door and window frames have been preserved. On one side, a dining room, with old terracotta floor tiles, could easily be extended, courtesy of the outbuilding adjoining its back wall. With this in mind, the fireplace was designed with a through hearth. The adjoining room is currently reached but from the outside. Spacious, it has a concrete floor and no panelling. There is already an opening for the future communication of these two rooms. On the other side of the entrance hall, a lounge features a stylish fireplace, with a marble surround, and old cupboards set in the walls. Two windows look out over the garden and the dovecote. At the end, a small, wooden door, with wrought iron, moustache-shaped hinges, opens into a study. The fireplace, the parquet flooring, the cupboard and the fresco enhancing the top of the walls, nothing has been changed for a very long time. At the end of the entrance hall, a kitchen area has been fitted out in a contemporary manner, whilst preserving its stone sink. It is laid out around a central unit and communicates via a glazed door with the spacious terrace, where the summer coolness is much-appreciated at mealtimes. A toilet.
First floor
A wooden stairway goes up to this level with its sloping ceiling and, sometimes massive, exposed beams. A corridor provides access to four bedrooms, two of which have toilets, a laundry room, a bathroom and a toilet.

The dovecote

Looking down on to the access lane, this dovecote spans two levels. It is a fine example of regional architecture. Restored in keeping with good trade practices, its roofing framework is amazing. A room on the ground floor has been renovated, giving free rein to the new owners’ imagination as to its use. Water laid on to the basement level makes it possible to envisage extending the dovecote which could become totally independent.

The little house

Boxwood planted in front of the entrance door to the “little house” is an invitation to go into this single-storey dwelling which would make an ideal place for accommodating passing guests. This little house, standing at a distance from the main house, comprises three rooms, a lounge and two bedrooms. A vast fireplace takes pride of place in the lounge. The layout of the three rooms guarantees privacy and independence. It would be possible to extend this building courtesy of the 30 m², available at the back, which could be used for creating a third bedroom.

The wine storehouse, the bar and the wine cellar.

An old wine storehouse, standing facing the dovecote from the other side of the lane providing access to the property, comprises three adjoining sections. One still spans a spacious area, notably because of its high ridge. Another, spanning two levels, can be reached via an awning, under which is a bread oven. A window surround, carved on the outside, a fireplace adorned with astonishing sculptures, two stone sinks and terracotta floor tiles from an earlier period deserve to be given back their splendour of yesteryear. A small lean-to, backing on to the east side, houses a second bread oven and a small woodshed.

The barn

This stone barn, laid out longwise, stands on the other side of the courtyard. It is composed of three areas, where the majority of the floor has been cemented. The main section still features wooden mangers, in an excellent state of repair. It could be used for parking several cars. The two other rooms are currently used for workshop and storage purposes. A large door, under a porch, at the other end of the barn, opens under an awning into the little road running through the property that separates this outbuilding from the little house.

Our opinion

Living in harmony with nature and creating a new life based on the potential contained within the numerous buildings, whilst preserving their original architecture, are choices that make a great deal of sense here. This new, pleasant way of living can be prepared with family or friends so as to take advantage of an exceptional setting, with its parklands featuring a harmonious blend of species and all amenities just few minutes away. This hamlet will no doubt appeal to enthusiasts of old stone and authentic sites. Complete silence, its feeling of being protected from the rest of the world without being isolated and its vast potential make this property, steeped in inspiration, a highly sought-after haven.

Exclusive sale

848 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 463526

Land registry surface area 8 ha 52 a 1 ca
Main building surface area 290 m2
Outbuilding surface area 540 m2
Number of bedrooms 4

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Gaëtan de Laugardière +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more