At the foot of the Sainte-Baume mountain range, on 1.8 ha of farmland,
a traditional Mas house and its outbuildings with 500 m² of living space
Marseille, BOUCHES-DU-RHONE provence-cote-dazur 13000 FR

Location

This property stands on a vast alluvial plain, amidst numerous plots of farmland at the foot of the Sainte-Baume mountain range and some 20 km from the centre of Marseille. A village, 2.5 km away, has approx. 7,000 inhabitants and vestiges of its past dating back to the Gallo-Roman era. Marseille and its TGV train station, Aix-en-Provence and the beaches in Cassis are less than 30 minutes away via the motorway, the slip roads for which, although nearby, do not cause any audible nuisance. And lastly, Marseille international airport is about 45 minutes away by road.

Description

A 500 m long concrete track leads off the secondary road and through the meadows to this property. The latter has a vast panoramic view over the neighbouring hills and mountains, from the Sainte-Baume range to that of Garlaban.
This fully renovated, traditional Mas house with its ochre-coloured facades, spans approx. 320 m² of living space, overlooking a garden with a swimming pool and outbuildings. Nearby, a more recent house, with facades reflecting red hues, spans approx. 130 m² of living space. It is set on a its own private plot of land with several annexe buildings. And lastly, almost 15,000 m² of farmland house a farm shed transformed into a vast, 50 m² studio flat as well as several garages, stalls for horses and a lunge ring. Two horses are currently accommodated in these areas but there is no actual farming activity.

The traditional Mas house

Constructed during the second half of the 18th century, recently renovated and extended with the addition of a vast, enclosed veranda, this traditional Mas house still reflects it original style. With its thick walls, its main fireplace and its massive beams, it simply exudes charm. Its two levels are linked via a wide stairway, currently condemned via a flimsy, easily removable partition.


Ground floor
A varnished, wooden door, on the north side, opens into an entrance hall housing a stairway, with wrought iron railings. It provides access to a living room, featuring floor tiles and a large, stone fireplace, which opens on three sides and is flooded in natural daylight all day long. A wide French window has been added in an east-facing wall so as to provide access to a covered veranda, spanning more than 60 m². Enhanced with a blue-painted, roofing framework and decorated in a maritime style, this room has naturally become the house’s central living space. It looks widely out over the outside through large windows, with a thin, metal framework, and is heated by a tall stone fireplace as well as a wood-burning stove. The kitchen, on the south side, is embellished with ceramic tiles. It is big enough to include the traditional eating area. The entrance hall also provides access to a vast, ground floor bedroom through a large shower room, also used as a dressing room and fitted with stone wash-hand basins as well as a monumental, tiled shower, set in one of the corners of the room. A toilet under the stairway can also be reached from the entrance hall.
First floor
The current layout includes an outside, wooden stairway which was added to provide direct access upstairs. Used as a self-contained flat, the smaller of the bedrooms acts as an entrance lobby and kitchen. The interior stairway is currently closed off by a flimsy partition on the first floor. This could easily be removed to convert the premises back into a 2-storey house. It leads to a lounge with a south-facing view, over the garden, the swimming pool and the surrounding hills. All four of the bedrooms on this floor open directly into this lounge, as does a shower room and a separate toilet. The ceilings in these rooms go up to the gable roof and the exposed beams which have been painted in the lounge and left bare in the bedrooms. Windows set in all four sides of this Mas house let copious amounts of light into the rooms, contributing to the impression of spaciousness which is reinforced by the light colours of the paints used.

The red house

This “red house” is just a few metres from the traditional Mas house, separated from the latter by two high hedges composed of various species of trees. It was built in a Provencal style from an old barn and spans approx. 130 m² of living space. It is topped with a single-sloped roof and has a private garden which could make it completely independent from the rest of the estate.
A little 17 m² studio flat, with a small kitchen area as well as bathroom and toilet facilities, looks out over the same garden and provides an additional sleeping area.


Ground floor
Once through the entrance hall, the house comprises a long living room, spanning more than 60 m². Laid out under exposed beams, it is topped with a vast mezzanine running the full length of the room. The house looks out over a south-facing garden and is extremely luminous courtesy of its many windows and French windows. A fitted kitchen area, under the mezzanine, opens widely into the living room. This level also includes a bedroom and a shower room, with a toilet.
First floor
The upstairs comprises a mezzanine, spanning more than 30 m². It is reached via a wooden, spiral stairway with wrought iron railings. Currently laid out as three separate sections with library, study and sleeping areas, it could be used for a multitude of purposes such as a games room, a billliard room or additional sleeping areas.

The studio flat

In an old, converted farm shed, separate from the traditional Mas house, this studio flat spans approx. 50 m². It comprises a vast, west-facing living room and a small, open-plan kitchen area, a shower room with a toilet as well as a large, dressing room, with a double row of cupboards.

The outbuildings

The numerous outbuildings are spread out around the three main buildings. They comprise lock-up garages for 2 cars, covered garages able to take up to 6 vehicles, a boiler room, a pigsty transformed into a laundry room, a workshop as well as a garden shed, a small, old chapel used as a tack room and three horse loose boxes, all spanning a total of approx. 160 m².

The land

The land, spanning close to 2 ha, is composed of three clearly distinct areas. These comprise the garden of the Mas, spanning approx. 2,000 m² and including a 9x4.5 m swimming pool surrounded by its terrace, the private garden belonging to the red house, spanning approx. 1,500 m², isolated by a hedge of trees as well as a wooden barrier and farm land spanning almost 1.5 ha. The latter is not currently farmed, apart from an olive grove, spanning approx. 800 m². Lying fallow, it is used as a meadow for two horses which also have a loose box and a lunge ring.

Our opinion

This property, reached via a very good road network, has a wide range of possible uses such as a main residence for owners with professional activities in Marseille or Aix-en-Provence or a holiday home just 30 minutes from the sea. The immediate surroundings, with their many hiking trails, would favour the running of a holiday accommodation rental or bed & breakfast activity in the red house and the studio flat, both of which have their own private spaces. Equestrian or farming activities, or even a combination of the two, could also be envisaged. The setting of the property and the outstanding enhancement of the living areas in a character home will appeal to lovers of tranquillity and wide, open spaces.

1 900 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 909015

Land registry surface area 18353 m2
Main building surface area 500 m2
Outbuilding surface area 160 m2

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Denis Béraud       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services.
Learn more