A 320 m² family home, constructed in the Belle-Époque,
looking down on to a vast wooded garden in Montmorency
Montmorency, VAL-D'OISE paris 95160 FR

Location

The origins of the name of the town of Montmorency are a mystery. Legend has it that an ancestor of the stately home killed a Moorish king in combat. On seeing him fall, he apparently exclaimed: “Voilà mon Maure occis!" (my Moorish opponent is dead). In celebration of his victory, he had a chateau built which was named after his exclamation. French language mutations did the rest. Although the pun on words causes a smile, it reveals, above all, the importance of this stronghold in the shape of a promontory, a strategic place on the road to Rouen and entrance to the Plain of France. During the centuries, kings and barons have fought over these lands. Pacified, the region has long been a holiday haven for the aristocracy. Nowadays, the town is residential in nature. 13 km north of Paris and 21 km from Roissy-Charles-de-Gaulle airport, it has a good public transport network. Several train stations are nearby (“Transilien” suburban and RER line C routes) and provide 15-minute links to the French capital. The town also has numerous schools.

Description

This house, constructed in 1910 and extended in 1930, is very near to Montmorency national forest, green lung for the French department of Val-d'Oise. Standing in the midst of a 2,500 m², landscaped garden, this Vigny stone residence features two terraces. It reflects an Anglo-Norman style as is proved by its steep roof. The vast rooms succeeding one another from the garden level up to the second floor include a kitchen which opens directly on to one of the terraces and a first lounge. The second lounge, on the first level, spans 73 m² and is extended by the second terrace, followed by the garden. One of the four bedrooms laid out on the two upper floors has its own bathroom. The attic space could be converted, possibly into a study or a fifth bedroom. The house also includes a dressing room, a summer kitchen, a laundry room, a cellar and a garage, able to take four cars.

The house

This house, standing on the heights of the garden surrounded by its verdant setting, was constructed in the early 20th century in an Anglo-Norman style. It features numerous wide windows that let copious amounts of light inside. A few steps go up to a porch providing direct access to the entrance.


Ground floor
A 20 m² entrance hall, with Burgundy stone floor tiles and a ceiling with cornices, provides access to a bright, 70 m² lounge and a functional, 14 m² kitchen, complete with its eating area. Both these rooms open on to the terrace. A dressing room and a toilet, with a wash-hand basin, complete this level. Further on, a stairway and its wrought iron and brass railings, go down to the garden level and up to the other floors.
First floor
Parquet flooring has replaced the Burgundy stone floor tiles on the first floor. Its landing provides access to two bedrooms. One of them has a built-in wardrobe and a bathroom, with a toilet. The second bedroom has its own shower room. This floor also includes a large study, with built-in cupboards.
Second floor
The second floor, reached via the main stairway, is laid out with three bedrooms, one of which has been transformed into a large dressing room. This level also has a shower room and a separate toilet.
Attic
The attic space could be converted, possibly into a fifth bedroom or a games room.
Garden level
The garden level comprises a second lounge which, spanning 73 m², is as big as the first one. This large area with its coffered and moulded ceiling also features a fireplace and a bar, finely decorated with panelling. Further on are a boiler room, a cellar and a laundry room which is also used as a summer kitchen. The lounge is extended by a second, covered terrace, with a barbecue. The landscaped garden can be seen from here.
Terrace
The ground floor terrace adjoins the lounge and the kitchen, whilst the garden level terrace adjoins the second lounge. Both terraces have been designed as additional, open-air rooms.
Garage
This lock-up garage, with windows and a water supply point, is able to accommodate four cars.
The garden
Enclosed by walls and planted with numerous species including oak, conifer and chestnut trees, nothing can disturb the peace and quiet of this 2,500 m² garden.

Our opinion

The name Montmorency brings to mind not only an illustrious lineage in the history of France but also a vast national forest on the outskirts of Paris and the edge of a small town. Looking down on to its large garden, this house has an unobstructed view over the natural surroundings, both near and far. Behind its Vigny stone walls and under the innocent gaze of the cherubs on the facade, the first third of the 20th century is responsible for its decorative motifs, unpretentious outside and bold inside. Two immense lounges, two terraces and a stairway, the size and design of the railings of which are impressive. This comfortable home is the result of a subtle balance between audacity and restraint.

Exclusive sale

1 160 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 469632

Number of rooms 12
Number of bedrooms 5
Reception area70 m2
Living space320 m2
Cellar
Surface Garden2500 m2
Terrace
Surface Garage 180 m2



French Energy Performance Diagnosis

Representative


Nathalie Dubreuil +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more