An old workman’s cottage and its garden along a private alleyway
in Pantin’s golden triangle on the outskirts of Paris
Pantin, SEINE-SAINT-DENIS paris 93500 FR

Location

This house is ideally located in Pantin, between the town hall, Ourcq canal and the church, in a road lined with houses, concealed behind a row of trees. The residential district borders an industrial area taken up by Hermès’ workshops and large, rehabilitated mills. The town’s main shopping street is less than 200 m away. Nearby, the Leclerc swimming pool, listed as a French Historic Monument, is like a somewhat smaller version of the famous Molitor swimming pool. The Ciné-104 art cinema and the National Dance Centre, with its astonishing cubic building, are just a few examples of the rich local cultural life. Église-de-Pantin (line 5) underground station provides 15-minute links to République and 20-minute links to Bastille. This property, just a few minutes from Église-de-Pantin station, is at the end of a wooded and paved alleyway, between Ourcq canal, the town hall and the church.

Description

This house is one of a row of old workman’s cottages, listed as part of the heritage of the French department Seine-Saint-Denis. A wooded garden in front of the house precedes a terrace. The ground floor of this house, spanning a floor surface area of approx. 70 m², comprises a living room, with a fireplace, and an open-plan, fitted kitchen; the first floor includes two bedrooms, a shower room and a toilet; the second floor is taken up by a bedroom-study and, the lower level, a room that could be a games room, as well as a laundry room.

The co-owned property

This house is part of a co-owned, horizontal building divided into two sections: on the road side, a building, and behind, a row of houses reached via paved alleyways, bordered by gardens. These buildings were originally used to house employees working in a factory which, no longer in existence, was on the other side of the road. The lowly workers lived in flats whilst the foremen had the privilege of living in houses. Nowadays, these perfectly preserved premises form a verdant, isolated haven away from all nuisances.

The house

This house can be accessed via its private garden, spanning approx. 30 m². Generously planted with trees and flowers, it contributes to the lack of nuisances. The overall architecture is classically that of workmen’s cottages dating from the 1930’s, with its coloured, rendered facade featuring wide openings, its front door topped with a canopy and its discreetly decorated jambs and lintels. It spans approx. 70 m² of living space, spread out over four levels: a ground and a first floor as well as attic space and a lower level, both converted.


Ground floor
The ground floor, with parquet flooring throughout, comprises a living room, with a fireplace, and an open-plan, fitted kitchen, where a high table is ideal for taking meals. A stairway leads, on one side, to the first floor and, on the other, to the lower level.
First floor
The stairs go up to a central hall area, providing access to all the rooms on this level: two bedrooms on the garden side, one of which has a fireplace, overlooking the verdant setting; a shower room, fitted with a wash-hand basin and a shower, and a separate toilet. This level has parquet flooring throughout.
Attic
A contemporary style, metal, open stairway goes up to this top floor, laid out as a single room under the ridge. Illuminated via three large skylights, it is currently in use as a study and a bedroom. The area could be divided into several additional bedrooms.
Lower Level 1
This lower level comprises a main, tiled room that could be transformed into a games room or a study. Further on are a laundry room and several storage areas.

Our opinion

On the outskirts of the French capital, often described as Paris’ Brooklyn, Pantin has for several years been the new Eldorado of young trendy Parisians, who get together in a variety of places from co-working areas to art galleries. An old factory town, Pantin has been successfully reinvented, by rehabilitating its manufacturing heritage and adapting it to the requirements of the 21st century, creating therefore an elegant link between the rich industrial past and a future aimed at service activities. At the end of its private alleyway, hidden by vegetation, this house is revealed like a secret. Time appears to stand still here in this unspoilt setting, more like a provincial village than a large urban town. A completely renovated house, it features several areas perfectly suited not only to family life but also to those seeking to work from home.

698 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 182182

Possible number of bedrooms 1
Reception area25 m2
Living space70 m2
Number of rooms 5
Number of bedrooms 3
Surface Garden35 m2

Annual average amount of the proportionate share of expenses 1392 €


French Energy Performance Diagnosis

Representative


Renaud Goalabré +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more