houses for sale versailles - parc chauchard in france

A 350 m² family home
in Versailles’ very private Chauchard Park
Versailles, YVELINES paris 78000 FR

Location

The town of Versailles grew up under Louis XIV who, after having moved the sovereign power out of Paris, gave away plots of building land along the main roads leading to the palace, then undergoing construction. Thus, it was that the Countess of Provence, wife of the future Louis XVIII, built her Music Pavilion. It was constructed by J-F-Chalgrin around 1780. This pavilion was associated with a little, enclosed, rectangular garden, at the end of which stands a statue of Alfred-Chauchard, founder of the “Grands Magasins du Louvre” department store in Paris. The Countess’s park was divided up at the time of the French Revolution. One section was to become the Lycée-Sainte-Geneviève in 1913, whilst the other belonged to a succession of several owners, the last of which was Alfred-Chauchard. He built housing on the land for the most deserving of his workmen.

Description

This millstone grit house, built at the entrance to Chauchard Park, was extended into a spacious residence in 1994. It spans a total surface area of 350 m² over four levels, reached via a wooden winding stairway. A veranda, adjoining a double, through living room, spans a reception area of approx. 80 m². A kitchen, also used as a dining room, opens on to a vast, south-facing, unoverlooked, wooded garden. All the rooms look out over the garden. The first and second floors house five bedrooms, two bathrooms with toilets. A large basement is taken up by a laundry room, a wine cellar, a woodstore and a garage. A self-contained studio flat is laid out with a bedroom, a kitchen area and a shower room. It is possible to park three cars outside. Just a few minutes from the house are the Jussieu-Montreuil, Porchefontaine, Carré-Notre-Dame and Avenue-de-Saint-Cloud markets, making everyday life easier. Three train stations provide 15-minute links to Paris.

The house

This house, dating from 1902, is constructed from millstone grit. In 1994, it was extended with the addition of a white rendered building. The eras and their particular styles are combined to produce a completely coherent effect. The presence of a recent veranda confirms this successful approach of continual transformation.
Two large trees flank the entrance


Ground floor
A wide, very bright entrance hall provides access to a 50 m², double, through lounge, illuminated via wide picture windows which let in copious amounts of light. It has two French windows, one opening on to the garden, whilst the other acts as a continuity of the veranda. A stone fireplace and light-coloured oak wood parquet flooring, laid in a herringbone pattern, are reminiscent of the architectural codes to be found in middle-class houses at the beginning of the century. A fully fitted kitchen, adjoining the lounge, is big enough to include a pleasant eating area. It opens on to a veranda. The latter, seen from the inside, is a natural continuation of the living rooms and faces the garden.
First floor
A winding, wooden stairway, with painted cast iron balusters, goes upstairs to a first bedroom with a view of the garden. The main bedroom, spanning a floor surface area of 24 m², with two large windows, remains luminous all year round. It features an 11 m² mezzanine, in use as a study, and a bathroom with a toilet. Another bathroom, with a toilet, and a small bedroom complete this level.
Second floor
A vast, 16 m² landing, with cupboards, provides access to two bedrooms, very cleverly laid out under the rafters. The bedrooms are bright courtesy of the light flooding in through their Velux skylights. The ceilings are of a comfortable height, making the bedrooms very pleasant to sleep in.
The garden
The south-facing garden, spanning a surface area of 340 m², is laid out behind the house. It is planted with many species of trees. A magnificent cherry tree directly in line with the veranda provides much appreciated shade during the summer months, irresistibly encouraging residents to take their meals there. A very tall palm tree bestows a somewhat botanical touch at this latitude. A shed at the bottom of the garden acts as storage space for all sorts of objects. Totally unoverlooked, it is a very real addition to the house, like a little retreat.
Cottage
A small, self-contained studio flat, spanning a surface area of 17 m², is perfectly designed for accommodating passing guests. Very cleverly laid out, it houses a room with everything required for cooking on a small scale, as well as a shower room with a toilet. Privacy is therefore maintained, especially as its entrance is also independent and does not cause a nuisance to the residents of the house.

Our opinion

In addition to its enviable position, this property in general and the house in particular make the best possible use of what was their original base. All the conversion works are first-class and, in particular, the way the house looks out over the garden not only makes it more spacious but also modifies the overall perspective, the inside of the house becoming a sort of terrace overlooking its natural surroundings (which is how Paul-Claudel described the Hall of Mirrors). Obviously, privacy reigns and there is nothing to diminish it.

1 785 000 €
Honoraires à la charge du vendeur


Voir le Barème d'Honoraires

Reference 583142

Number of rooms 9
Number of bedrooms 5
Possible number of bedrooms 6
Reception area77 m2
Living space350 m2
Surface Garden340 m2

Annual average amount of the proportionate share of expenses 328 €


French Energy Performance Diagnosis

Representative


Isabelle Capmas       +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus