A 15th century mill, with its millrace and a guest house,
in 2.5 ha of enclosed parklands by the river near Périgueux
Périgueux, DORDOGNE aquitaine 24000 FR

Location

The White Périgord region, in the centre of the French department of Dordogne, is easily reached via the A89 motorway, linking Bordeaux to Brive and then Lyon, via the N21 between Périgueux and Limoges as well as via the Bordeaux-Périgueux-Limoges train line. Three airports, Bergerac, Brive and Limoges are within an hour’s drive away.
The nearest village, just a kilometre away, has all local shops and a vast shopping centre is less than 15 minutes away. The entrance gates open on to the wide shoulder of a road, illuminated by streetlamps, providing easy and safe access all year round.

Description

On verdant, fertile soil, this property extends some 200 m alongside the river with several means of berthing: upstream from a dam, which is included on the deeds, the bank is composed of grass and trees making it easy to launch a boat. By the dam, the mill is surrounded by several wooden terraces looking down on to the river and the waterfall. And lastly, downstream, the masonry millrace forms a canal which borders, on one side, a stone terrace used as a landing stage, followed by a mudbank; on the other is an artificial, raised, private and shady peninsula.
The main parklands, completely enclosed by stone walls, comprise a vast wooded lawn on either side of a driveway, a French bowls pitch, a swimming pool with its terrace and pool-house, a detached stone garden shed and a guest house linked to the mill-house via a terrace-gallery, spanning two levels. In the secondary parklands, also enclosed by walls, are a woodshed under a lean-to, a tennis court and an orchard. Then, behind a set of gates, bordering the river, a narrow strip of land joins a meadow plot.

The mill

This mill, shown on Cassini’s map, is currently used solely as a family home. It comprises, on the one hand, a rectangular pavilion under a hip roof, covered with flat tiles and, on the other hand, a wing constructed on the river and covered with Roman tiles. All that is left of the original mechanical system are four new, operational sluices that channel part of the river water under the building and out into the millrace via four arches and two vertical slits. The water goes around the artificial island prior to rejoining the river bed.


River level
This level, also the ground floor on the courtyard side, spans an area as big as the mill’s living space which housed the wheel’s mechanical system and enabled it to be manipulated.
First floor
The house has four entrances. A first straight flight of stone steps, adjoining the pavilion, leads to the main entrance, closed by a heavy, studded, wooden door, sheltered by an awning covered with Roman tiles. It is also possible to use another flight of stone steps that leads to a covered, hanging wooden terrace, acting as a landing. On the river side, another stairway gives access to a hanging wooden passageway which borders the building’s gable wall and rear facade with their wide picture windows. And finally, a last back door can be reached on the north side via the outbuilding and the wide covered terrace following it. In the main entrance hall, on either side of a long corridor leading to the vast living room, a vestibule provides access to a bedroom and its private shower room, with direct access to the north terrace, a stairway leading to the upper floor, a separate toilet under the stairway and the main bedroom. The latter, large in size with four built-in cupboards, is laid out around a monumental stone stairway. Facing south, it is luminous courtesy of its two windows and a small, semi-circular arched, stained-glass window. The private bathroom provides the comfort of a vanity unit containing two wash-hand basins, a corner bath, a shower and a toilet. The large living room, with its exposed joists, is divided into a dining room, a fitted kitchen, closed by wood-clad partitions, a door leading out on to the hanging terrace and an immense lounge, surrounded by small-paned windows, picture windows and a French window. The large fireplace, the view over the river and the dam, free of all nuisances, and the door to the hanging wooden passageway make this one of the building’s most outstanding rooms.
Second floor
With recent sprung parquet flooring throughout, this level comprises a central landing giving access to a separate toilet and three bedrooms, featuring the exposed roofing framework. The bedroom overlooking the courtyard is illuminated via a window and two triangular roof dormers. It includes cupboards as well as a door to the floor above under the rafters and shares a communal bathroom with the bedroom on the river side. The third bedroom, looking out on to the millrace, is illuminated via a window as well as a roof dormer and includes built-in cupboards.
Third floor
This level comprises a fully converted, L-shaped room, laid out under the slopes of the roof and illuminated via two triangular roof dormers.

The outbuildings and the parklands

The main outbuilding is a fully renovated, perfectly habitable, self-contained guest house. All its facades are lime rendered, with exposed dressed stone quoins and window framing. The building features overhanging eaves, enhanced with a double cornice. It is linked to the mill via a covered terrace-gallery. This latter, spanning two levels, is supported by stone pillars, extended by wooden railings as well as the roofing framework, and covered with Roman tiles. The area on the ground floor is the ideal place for housing a table tennis table and provides access to a motorbike garage. Upstairs, the wide terrace is closed on the north side by a rendered wall, inset with dressed stone, corbels, cornices and little semi-circular arched windows, filled with stained glass.


Ground floor
The biggest room, reached via three doors opening on to the outside, including one solid wood door, dotted with studs cleverly forged into the shape of a flower and featuring a barred peephole, is laid out for sports activities. The interior walls feature exposed stone, the ceiling is panelled and the floor covered with ceramic tiles identical to those paving the mill. An adjoining room is used as a workshop. And lastly, a garage which can be reached from both sides is linked to a boiler room, its recent boiler supplying both houses with heating and domestic hot water.
First floor
Although the main entrance to the guest house is on the parklands side, it is also possible to enter it via the first floor of the gallery. A corridor provides access to a laundry room and to a room featuring a monumental closed safe, that is impossible to open, before going back to the vestibule. A large, separate toilet faces built-in cupboards. On the courtyard side, a first bedroom, with a shower room and a cupboard, is illuminated by a skylight and a bull’s eye window. Under a yellow-coloured, exposed roofing framework, the bright living room and open-plan, fully fitted kitchen are illuminated via two skylights. The second bedroom is bigger and harmoniously decorated. It has a small-paned window, cupboards and a shower room, with two wash-hand basins, a seat, a bidet, a heated towel rail and a toilet.
Garden shed
Recently constructed using dry stone, the garden shed is used as a garage as well as for storing outside maintenance equipment and the oil tank. It adjoins a wall and two porchways which separate the parklands from the vast orchard where, in addition to miscellaneous fruit trees (walnut, grown for timber and fruit, fig, apple, cherry and pear), poplar trees grow alongside the river. A woodshed and a tennis court.
The swiming pool
In an area surrounded by safety fencing and illuminated by streetlamps, the rectangular, heated swimming pool spans 12x6 m and features a rounded end with steps. It has a new protective cover to prevent evaporation on a roller system. The stone pool-house contains a chlorine heat pump, a toilet, a shower and a summer kitchen.

Our opinion

Just a stone’s throw from the biggest town in the Dordogne, with its shops, its amenities as well as its cultural activities and far from being remote, this property is an oasis forming a harmonious blend of modern-day home comforts and authenticity. The mill is surrounded by wooden terraces, three of which overlook the river, to which can be added a picturesque, shady peninsula, making it possible for its residents to live close to the water and to enjoy the sound of the babbling waterfall, the sight of pike, carp and tench swimming in the shallow water and all the water activities. With the vast luminous living room, the numerous bedrooms and the guest house, new owners can comfortably accommodate family and friends, with whom it will be a pleasure to share the swimming pool, the tennis court, the exercise room and a game of French bowls or table tennis.

Exclusive sale

798 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 418408

Land registry surface area 2 ha 59 a 71 ca
Main building surface area 250 m2
Number of bedrooms 7
Outbuilding surface area 380 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Jonathan Barbot +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more