A large, luxurious, 19th century home in 2.4 ha of parklands
out of sight of onlookers near to the town centre of Nogent-le-Rotrou
Nogent-le-Rotrou, EURE-ET-LOIR center-val-de-loire 28400 FR

Location

The former capital of the old French province of Perche, dominated by its rocky spur on which stands a large keep, abounds in architectural heritage. The town, a sub-prefecture with 12,000 inhabitants as well as all shops and amenities, can easily be reached via the A11 motorway or the TER train line linking Paris-Montparnasse to Le-Mans via Nogent-le-Rotrou. It is ideally positioned in the Perche regional nature park and is a starting point for numerous trails for exploring this land with its strong, preserved character. The naturally hilly, technical Perche golf course is but 10 km away.

Description

This property, in the area around the train station, is less than a kilometre from the town centre. It comes into view after having gone through high gates set in a wall separating it from the street. Its 2.4 ha of parklands, planted with trees over a hundred years old, constitute the largest green open space on the edge of the town centre. The district comprises detached houses and small buildings. This large, luxurious home, shaped like a rectangular trapezium, stands almost in the centre of its parklands and is reached via a tree-lined driveway. The grounds are enclosed by high stone walls on the road side and by fencing, bordered by hedges and brush around the rest of the periphery, thus guaranteeing their privacy. This property has a second entrance off an adjacent street. The grounds are included in the local urban planning programme and therefore have great potential as building land. Although the railway line passes nearby, it is on a lower level and cannot be seen.
This house was built in a neo-Renaissance style in the second half of the 19th century. It spans a floor surface area of approx. 400 m², spread out over a semi-underground basement, a raised ground floor, a first floor and a second floor with sloping ceilings.

The large, luxurious home

This house constitutes a central building, flanked on the east and west sides by two wings, set slightly back from the facade and topped with pavilion roofs. The south facade of the central building protrudes on to a raised terrace looking out over the parklands and the ornamental pool. The north facade is set back so as to accommodate the entrance steps and the porch, topped by its canopy.
Dressed stone was used for the projection of the central building, the quoins and the framing surrounding the openings. Its quarry stone block walls are covered with a slightly pink rendering. The multi-sloped, slate roof features roof dormers.


Ground floor
The ground floor is raised and reached via stone steps. Once passed the porch and the glazed door, with its wrought ironwork, a rectangular vestibule provides access to a lounge via large double doors facing the entrance, to a small lounge on its right-hand side and to the stairway on its left-hand side. The lounge, the dining room and the study all face south and open on to the terrace. The ceilings and the lower part of the walls in these three rooms feature moulding and their parquet flooring is laid in a herringbone pattern. The small lounge is set at right angles and communicates with the study. Its three large windows, its almond green-painted panelling, its fireplace and its floor tiles, laid in a chessboard pattern identical to those in the vestibule, create a cosy atmosphere. The reception rooms, spanning 90 m², have ceilings 3.65 m high. The fitted kitchen, set at right angles in relation to the dining room, has a door leading to the basement.
First floor
The two upper floors are reached via a stone stairway with oak wood steps as well as a wrought iron handrail and railings. A corridor provides access to the three bedrooms on the first floor. The master bedroom has its own shower and dressing rooms. The second has a fireplace and a fully renovated bathroom, still featuring its 1940’s style, whilst the third has a shower room with a walk-in shower. The ceilings on this floor are 3.2 m high.
Second floor
A landing provides access to two staff bedrooms with a separate toilet, these could be made into a single room. A corridor then leads to three bedrooms, one of which has shower and dressing rooms, to a separate toilet and to a storage area.
Basement
This semi-underground basement can be reached either from the outside or from the inside of the house. It comprises a hall area, an old kitchen with a laundry room, a toilet, two other rooms, a cellar and a boiler room.

The outbuildings

The parklands contain several annex buildings. Two garages, adjoining one another, can accommodate three vehicles. With masonry walls and a slate roof, they span a floor surface area of 51 m. An old greenhouse measures 65 m². A wooden garden shed stands near to the greenhouse. The last outbuilding is another shed.

The parklands

2.4 hectares of parklands surround this large, luxurious home. They are laid to lawn and planted with various species of trees over a hundred years old, such as cedar, beech, lime, pine and oak. An ornamental pool is set out in front of the terrace. An orchard takes up the north-east corner.

Our opinion

This large, luxurious home has the air of a small chateau courtesy of its features from the styles of other centuries much-appreciated in the 19th century, courtesy of its pavilion roofs as well as its adjoining rooms and courtesy of its French formal parklands where decoratively trimmed bushes are set out around an ornamental pool under the watchful eye of the mature trees that add to the harmony of the premises. The vast grounds, a guarantee of privacy, are but an invitation for contemplation and for taking a stroll. It is also the biggest land reserve in the town. This residence, with its home comforts, its decor enhancing daily life and its natural surroundings in view from all the openings as of the raised ground floor, is an illustration of what wealthy commissioners sought during the optimistic period of its construction. Recent renovation works have given this large, luxurious home back its splendour of yesteryear, without any change to its character.

590 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 578727

Land registry surface area 2 ha 39 a 17 ca
Main building surface area 380 m2
Outbuilding surface area 86 m2
Number of bedrooms 7

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Hugues de Linares +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more