190 km from Paris, in the area around Vendôme,
a 19th century house, constructed on the ruins of an old, 13th century fortress
, LOIR-ET-CHER center-val-de-loire FR

Location

In the Centre-Val-de-Loire region, 190 km from Porte-de-Charenton”, an old city gate to the south of Paris, 12 km from Vendôme TGV train station with its 40-minute links to the French capital, 3 km from the nearest shops and 7 km from all shops and amenities. In a hamlet. Between the Perche region and the Loir Valley, in an area known as Perche-Vendômois, a land of irregular-shaped fields separated by hedges and ditches, where small, scattered woods, hamlets and valleys contribute to the wealth of the countryside.

Description

This property, like the plot of land, bears the name of the lord of the premises present at the end of the 13th century. Set between French and English territory during the One Hundred Years’ War, this property, along with many others, contributed to the defence of the bountiful Loir Valley. The hamlet currently extends over the gently sloping valley which is why the land has been terraced, with the meadow at the bottom, then the orchard and lastly the garden, the residence and its outbuildings. This position, therefore, provides a much-appreciated, unobstructed view over the valley. The woods, planted on the slope to the west of the house, can be reached via several alleyways. They extend over more than three hectares and cover the northern hillside behind the property. On the hillside to the east of the house stand the outbuildings, sheds, garages, a workshop and an old dovecote, followed by the old stables and numerous troglodyte caves used for a variety of purposes which are dotted along the hillside to the property boundary. The guest house, the barn and the old henhouse form a small independent, enclosed farm at the entrance to the property. And lastly, featuring many carefully selected species, the orchard, the meadow and the garden create a harmonious area courtesy of their forms, their sizes and their colours.

The house

This residence, composed of two perpendicular buildings, stands in an alcove hewn in the hillside. Thus protected from the wind and taking advantage of the coolness of the hillside in the summer, the temperatures are always clement. The Renaissance architecture has today given way to a composition essentially featuring the 19th century through to the beginning of the 20th century. The facades are of freestone and the roofs slate. The many openings, on each side, make all the rooms bright. Old staff rooms are to be found under the rafters. This level is not currently in use but comprises large areas, made luminous by Jacobin-style roof dormers, skylights and windows set in the gables. The equally luminous conservatory, blurring the division between the garden and the house, is greatly appreciated mid-season.


Ground floor
The conservatory gives through access to a large vestibule, leading to a dining room and a lounge. Double doors provide a superb reception area. The floors on this level are covered with parquet flooring or marble, terracotta or stone tiles. Each room has a marble, decorative staffs or bas-relief fireplace. The vestibule becomes wider in front of a stairway. A second lounge precedes a pantry adjoining a fully fitted kitchen which can also be reached via a study and a dining room. It provides access, in turn, to a laundry room, a cloakroom and a back stairway which goes up to the attic space, once reserved for domestic staff.
First floor
The stairwell is enhanced by its vertical windows and its luxurious panelling. The landing initially leads to four bedrooms and three shower rooms. A corridor, then, provides access to another three bedrooms, a shower room, a bathroom and a toilet. All the bedrooms have parquet flooring and a fireplace.

The guest house

Spanning a surface area of approx. 120 m², this guest house is also composed of two buildings set at right angles. The more recent section spans but one level and houses a kitchen and a storeroom. The older section is made of freestone and quarry stone blocks; the roof is covered with small tiles and features one hanging and one Jacobin-style roof dormer on the east side. The stable door on the ground floor opens into a living room, with a fireplace and a stairway. It provides direct access to a kitchen and to a bedroom, a shower room and a toilet. Upstairs are two bedrooms and a bathroom.
It has underfloor electric heating.

Our opinion

This house, looking out over the valley, is bright as well as warm and welcoming. Protected by the hillside, the temperatures remain clement winter and summer alike. Neighbouring properties are discreet and reassuring. Between the woods, the parklands and the orchard, it is pleasant to walk up and down the alleyways and to stroll across the grass whilst appreciating this selected collection of trees and plants, combining the protection of natural heritage with ease of upkeep. The guest house is currently rented as a holiday home, thus providing a significant income. It could easily become independent once again if so desired by the new owners. The 200 m² barn could also be converted so as, for example, to house classic cars.

1 060 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 278711

Land registry surface area 6 ha 14 a 18 ca
Main building surface area 432 m2
Outbuilding surface area 450 m2
Number of bedrooms 7

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Marie-Antoinette de Groulard +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more