A 19th century residence in more than 2 ha of parklands, with trees over a hundred years old,
in a little town on the edge of Normandy-Maine Regional Nature Park
Mamers, SARTHE pays-de-loire 72600 FR

Location

On the borders of the Perche region and on the edge of the majestic Perseigne forest; near to Bellême and the famous village of La-Perrière. 200 km from the centre of Paris, 20 km from the A28 motorway and 50 km from Le-Mans, with its excellent motorway and rail links (55 minutes from Paris-Montparnasse train station; 1¾ hours from Roissy-Charles-de-Gaulle airport). The area is ideal for practising nature sports, hiking, mountain biking and horse riding. The Saosnois Country has a rich heritage with many religious buildings and a wide range of activities, making it possible to explore its landscapes and hidden treasures. All amenities (a market, shops, all schools, a theatre, an art cinema and a hospital) are within easy reach whilst living in a countrified setting. 15 km from Bellême golf course.

Description

This residence, in a little town, faces wooded parklands, spanning more than 2 ha, including an orchard and a meadow bordered by a stream. The property is enclosed by hedges and old, high walls. Heavy gates open on to a wood and a drive leads to the various areas comprising the premises. The main drive goes to the residence, in front of which a section of the parklands is laid to grass and planted with flowers. Other driveways lead into the wood, dotted with small pavilions: one, going towards the meadow and the orchard; another, going under the woodshed, leads to the annex house and the rented buildings as well as the outbuildings. The rented sections have independent entrances off another street and can be reached on foot from the parklands. These tranquil premises are protected from the turbulent exterior by this verdant haven.

The residence

The main house, spanning 315 m² of living space, is composed of a main rectangular building built of rendered quarry stone blocks. White stone forms the quoins and the surrounds framing the openings. Spanning three levels over semi-underground cellars, this house is topped with a hip roof, covered with Angers slate. Straight, stone pediments enhance the windows. Slatted and solid wooden shutters protect all the windows. The walls reflecting their light hues and through light make these premises an extremely luminous property. The entrance to the house is reached via a porch, formed at the top of a double flight of converging steps.


Ground floor
Double entrance doors open into a vast vestibule, paved with stone tiles featuring black inlaid decoration. It houses a hanging stairway, its wooden treads and handrail protected by wrought iron railings. This spacious level immediately gives an impression of luminosity. Two single doors provide access, on one hand, to a toilet, a cloakroom as well as a study and, on the other hand, to a vast lounge. Also in the vestibule are two sets of double doors facing one another. On the right-hand side, a lounge-library, with herringbone pattern parquet flooring and gilt ceiling cornices. A dining room with a stone floor featuring black inlaid decoration. The wooden doors are decorated with imitation marble. Following on from the dining room, a second vestibule, with its entrance on the street side, opens into a kitchen, preceding a back kitchen, with a door leading to the garden, and a back stairway. Marble fireplaces in the library and dining room; a stone fireplace in the lounge. Numerous cupboards with double doors are built into the walls.
First floor
A wide landing provides access to six bedrooms and their cupboards as well as to three bathrooms, with toilets. The floors are covered with parquet flooring or hexagonal terracotta tiles. All the bedrooms have marble fireplaces.
Second floor
This bright landing room provides access to three rooms and a vast attic. The latter, featuring a superb exposed roofing framework and a floor covered with terracotta tiles and wooden slats, could be converted
Cellar
Reached via the outside on the parklands side, the cellars run under the entire floor surface area of the house. This succession of large vaulted rooms spans a total surface area of approx. 250 m².

The rented house

This completely detached, rented house is to be found following on from the main residence. High walls surround the terrace area. It is adjoined by a small garden. Rectangular in shape and spanning a floor surface area of approx. 135 m² over three levels, it is topped with a local tile roof. The walls are whitewashed. It is entered via a vestibule, housing the stairway, on the street side.


Ground floor
The vestibule and a corridor provide access to a lounge, a kitchen, a toilet and a room.
First floor
The landing leads to two bedrooms, a bathroom and a large room in use as a games room.
Attic

Garage
Adjoining the house, this garage can be accessed from the street.

The rented storage garage

The ground floor of the third house has been walled-up and made independent of the garden level which is used as an outbuilding for the residence. Without water or electricity, it is rented as a warehouse.

The outbuildings

Various buildings are dotted throughout the property. These include three storage pavilions in the parklands; an awning between the two rented houses where cars or a boat can be parked; the gardener’s workshop; a woodshed and the garden level of the third house which is used for storage purposes.

The exteriors

Parklands spanning a surface area of a hectare are planted with many beautiful species of trees over a hundred years old. They were redesigned and pruned last winter to enhance some outstanding examples of purple beech, western red cedar, lime and Corsican pine trees. The superbly laid out alleyways lead to little dressed stone pavilions used for storing garden furniture. A well. Adjoining the parklands is a meadow, spanning more than 1.4 ha, which is bordered by a stream. Above the latter, an orchard is concealed from the street via a stone wall.

Our opinion

The parklands and the main house have undergone first-class works for 22 years in the aim of integrating the modern-day home comforts and facilities that are now expected of a permanent residence. Numerous decorative period features, notably materials, have been preserved. With its tasteful renovation, in keeping with its historic authenticity, this property would immediately lend itself to a variety of projects: a family home, a bed & breakfast activity or the combination of a permanent residence with a company head office in the outbuildings. A sought-after compromise for living between the town and the countryside. All urban amenities are to hand but, once through the gates, the bustling town is out of mind and majestic nature’s tranquillity is there to be appreciated.

499 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 189969

Land registry surface area 2 ha 34 a 17 ca
Main building surface area 350 m2
Outbuilding surface area 620 m2
Number of bedrooms 6

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative
Sarthe


Catherine Boivin +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more