A comfortable, 18th century residence
in a peaceful hamlet in the White Quercy region
Montcuq, LOT midi-pyrenees 46800 FR

Location

In the south of the French department of Lot, 1½ hours from Toulouse (TGV train station and international airport), an hour from Agen (TGV train station) and less than 20 minutes from Cahors, a major stopover along the Way of St James, the main pilgrimage route to Spain. A region with gently undulating countryside where the hills of downy oaks and the boxwood, hazel tree and juniper undergrowth, contrast with dryer areas where it is possible to glimpse the white limestone, symbolic of this part of the Quercy region. The fertile soil in the valleys and the favourable climate make it possible to grow cereal crops, fruit and vines. The variety of the region’s natural surroundings and its geographic location has led to the development of a wealth of varied plant and wildlife with strong Mediterranean influences. All this is in addition to the historic and architectural heritage that includes the Valentré bridge classified as a World Heritage site by Unesco, Saint-Etienne cathedral, medieval villages of Montpezat-du-Quercy, Lauzerte, the keeps of Montcuq and Luzech, as well as Gallo-Roman vestiges, mills, Romanesque churches and numerous castles.

Description

This property, surrounded by approx. 5,500 m² of land, stands in a privileged position in the midst of a little hamlet, composed of houses, with harmonious architecture, spaced well apart to preserve privacy. It is predominantly surrounded by a high, thick hedge. The property is accessed on the north side via large wooden gates, supported on masonry pillars set on traditional, low, dry-stone walls. A large car parking area is laid out facing the residence and looking down on a landscaped garden with fruit trees as well as squares for growing vegetables. The house is extended southwards by a large, partially covered terrace, spanning approx. 30 m², with a carport under the covered section; then, by another building also used for the same purpose. In front, a large area, laid to lawn, is dotted here and there with various species of trees. On the east side, by a flight of steps leading to the terrace, a superb lime tree provides welcome shade during the summer and is an invitation to sit on monolithic benches and enjoy the unobstructed view. In this spot, steeped in peace and quiet, the boldly preserved vestiges of a wall of an old building enhance the décor, whilst paying tribute to the mystic traces of times gone by. A few metres away, adjoining a boxwood garden, another single-storey, stone construction houses a bread oven as well as tools and garden equipment.

The residence

This house, constructed from regional white stone, spans three levels, one of which is a converted attic floor and another includes vaulted cellars and utility rooms. It is topped with a traditional hip roof, covered in Roman tiles, which features three shed dormers on each of the east and west slopes. The north-east corner is flanked by a dovecote tower, built according to local tradition on the principle of superposed vaults and topped with a hip roof, covered in flat tiles. Fully restored throughout, this house spans approx. 300 m² of living space, with rooms of a comfortable size and a resolutely refined style, cleverly combining the old with the new, whilst enhancing the quality of the materials used and certain respectfully preserved, period features such as the original and Auberoche stone floors, a stone sink transformed into a fountain, a straight stairway with monolithic steps, a “cantou” fireplace, vaulted rooms, exposed beams and roofing framework, solid wooden doors embellished with nails, wall recesses, etc.
Immaculately kept, bright and pleasant to live in, this house comprises the following main rooms: an entrance hall, a lounge opening into a dining room-kitchen area, extended by a vast, partially covered terrace, four bedrooms, each with a bath or shower room, a dressing room, two studies, a laundry room and a large workshop.


Garden level
This lower level can be reached from the outside (east and west facades) as well as the inside (communication via the upstairs laundry room). It comprises a spacious, fully equipped and functional workshop (a through room that also houses technical equipment such as the boiler and the water softener), as well as three rooms, with semi-circular barrel or basket-handle vaulted ceilings, predominantly given over to the storing of preserves, fruit and wine as well as firewood. All well-aired and sound, two of them have gravel floors. These rooms reflect a certain architectural quality and bear witness to the age of the building.
First floor
A superb, straight stairway with monolithic steps provides access to this floor of living rooms. The hall features a lovely period flagstoned floor and an old stone sink, transformed into a fountain. A cloakroom, closed by a solid wooden door, has been installed under a little, half-turning, wooden stairway going up to the second floor. The living area on this level comprises a large lounge opening into a dining room-kitchen area, leading out in turn on to a partially covered terrace; a bedroom, with a dressing room and its own bathroom, as well as a study and a laundry room which provides access to the workshop on the garden level. A bathroom, laid out in the dovecote tower, is enhanced with a magnificent semi-circular barrel-vaulted ceiling. Both walls and ceilings feature exposed stone and beams, the colours of which blend perfectly with those of the heated floors, covered with Auberoche stone. The interiors are steeped in natural light.
Second floor
This level corresponds to the now converted attic space. It is reached via the little, half-turning, wooden stairway housed in the hall on the first floor. It comprises three bedrooms, each with its own shower room, a study as well as a relaxation and exercise area. Although this well-designed level has sloping ceilings, its rooms are spacious and well illuminated via the two rows of shed dormers on the east and west slopes of the roof. The floors on this level are covered with sisal matting. The walls and ceilings are mostly painted white so as to enhance the luminosity. The exposed roofing framework and the sloping ceilings, covered with wide strip panelling, all help towards its warm atmosphere.

The outbuilding

This single-level construction is built all on a level from regional stone and topped with a gable roof, covered in Roman tiles. It comprises a bakery (approx. 19 m²), with its bread oven still in good working order, as well as two other areas (approx. 11 m² each), where tools and garden equipment are stored.

Our opinion

This residence stands in the midst of the much-appreciated countryside, typical of the southern part of the Quercy region, reflecting the attraction of a peaceful, still authentic hamlet, anxious to stay that way. It appeals not only because of its impressive appearance, its soberness and its refined lines, but also because of its beautiful architectural features. Both the restoration works carried out on the house and the landscaping of the outside areas are a great success such that this excellent family home could, for those who so wish, immediately be used for receiving guests without any loss of privacy.

721 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 131846

Land registry surface area 5548 m2
Main building surface area 300 m2
Outbuilding surface area 41 m2

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative
Dordogne, Lot et Corrèze


Ilan Libert +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest twitter Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more