In a quiet area west of Toulon, at the foot of a wooded hill,
a stone bastide built in 1890 on 3.000 m² of land studded with trees
Toulon, VAR provence-cote-dazur 83200 FR

Location

Four kilometres west of the historic centre and the Toulon TGV train station, this Provençal country house with approx. 230 m² of living space is located in a quiet area, at the foot of a grove that extends into the garden, part of which is a protected wooded area (EBC). It takes a quarter of an hour to drive to the beaches of Mourillon and twenty minutes to Sanary-sur-Mer. The motorway to Marseille can be reached in five minutes, the airport of Toulon in half an hour and the Marseille airport in one hour.

Description

From the street, the access is directly through the garden studded with trees, a metal gate opening onto a gravelled driveway. The south-facing bastide is situated roughly in the centre of the plot, which slopes up to a small restanque (Provençal stone wall) to the east. Several Mediterranean species grow here, including pine and olive trees. Two terraces border the house on the south side, while another outdoor dining area is located on the north side. The property also includes a garage and a wooden shed, a vegetable garden and an old well.

The bastide

Originally, the living quarters probably formed a single rectangular building topped by a gable roof with double spandrel and flanked by two outbuildings. The one on the north side was used as a shed, wine tank and cellar, today these remain on the garden level only. The upper level has been converted into bedrooms. The other outbuilding on the west side was previously used as a barn and has been made entirely habitable. The complex has recently been divided into two or even three flats, they can easily be reunited by simply reopening some doors.


Ground floor
At present, the entrance is either via a small terrace and a door to the western lodging, the large terracotta terrace and a French window providing access to the original sitting rooms, or through a small hallway on the north side which connects the two parts. The sitting rooms feature cement tile flooring and each has a marble fireplace, while the ceiling heights exceed three metres. Set back is the original kitchen with an old Provençal stone sink with a large wall-mounted hood. The staircase with its tiled steps and wooden nosing opens onto one of the living rooms and the kitchen, while the second living room leads to a shower room and a toilet in a row. From the kitchen, a few steps lead up to the north hallway, which has a separate toilet, and then to the newly created flat on the western side, which is an open-plan space with parquet flooring set at right angles. It contains a living room / large kitchen area, which also serves as a dining room. The impression of spaciousness is reinforced by a wall entirely covered in glass mirrors, while the beams have been painted white. The staircase leads up to a full-width bedroom with terracotta tile flooring and a bathroom under the rafters.
First floor
Starting from the original living rooms or kitchen, the main staircase leads to a landing on the first floor which serves the two bedrooms to the south as well as a bathroom and a corridor which leads to the northern part of the floor. This comprises another large bedroom and a smaller one, which are currently used as a living room and kitchen respectively, as well as a separate toilet. All the rooms have tiled floors except one of the two bedrooms which has parquet flooring. The ceiling heights vary between 2.80 m and 3.30 m. All the rooms have a fireplace and two windows, except for the smallest room, currently a kitchen, which has only one window.
Attic
The main staircase leads up to a third level of unfinished attic space. The maximum height is 2 m below the ridge beam, the roof beams and rectangular Provençal terracotta tiles are visible on the roof, while the floor is also paved with terracotta tiles. A small closed room is used for drying clothes in winter.

The outbuildings

They provide a shed of approximately 25 m² used as a laundry room and which currently offers a direct access to the main staircase and allows to access the first floor flat. Also part of the house are a wine tank covered by a wooden floor and used as a shed and an adjacent cellar. A garage of about 15 m² and a small shed, both in wood, complete this part of the property.

The garden

The trapezoidal garden, studded with trees, surrounds the bastide, it is entirely enclosed. It slopes slightly from the entrance gate and is extended on the east side by a small shaded restanque. A few hedges create a separation between different areas, including an old vegetable garden. The bastide is embellished on the south side with a terracotta-paved terrace topped by a pergola opposite the living rooms and a small stone-paved terrace in front of the western flat. The latter is even protected by an wrought iron awning. One unused well remains.

Our opinion

A charming stone bastide, currently divided into two flats, which are only waiting for two doors to be reopened in order to recover the original family home with its five bedrooms. The garden is of a respectable size for a city property and benefits from the freshness of its large trees. A swimming pool could very easily be installed. An unexpected property, close to the shops and the centre of the prefecture of the Var, where the memory of a time when the countryside and its farms ventured as far as the gates of the historic centre lives on.

997 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 924248

Land registry surface area 3000 m2
Main building surface area 230 m2
Number of bedrooms 5
Outbuilding surface area 54 m2
including refurbished area56 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Denis Béraud +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more