A 336 m², wood, glass and metal house,
its 93 m², Japanese garden and its ornamental pool

Location

In Bagnolet, on the outskirts of the area known as Les Lilas, on the site of a former medal factory, dating from the 19th century, and surrounded by old orchards. Bagnolet was long a farming village, a garden where inhabitants of the French capital took a stroll on Sundays. When Haussmann reorganised said capital, a part of the numerous evicted Parisians took refuge in this district. Consequently, a group of qualified workers, notably tailors, cabinetmakers and experienced craftsmen settled and made their mark in Bagnolet.
Porte-des-Lilas and Mairie-des-Lilas underground stations, just 10 minutes away on foot, provide 20 minute links with the centre of Paris (line 11 Mairie-des-Lilas/Châtelet). The T3 line of the tramway and Adrienne-Bolland or Porte-des-Lilas underground stations provide north/south access to Paris.

Description

Just a 10-minutewalk from Porte-des-Lilas underground station, the building was converted into a “workshop-house” at the end of the 1990’s. This quiet, family district features streets with extremely colourful, nicely restored and immaculately kept houses. The nearby local shops include a chemist, a baker, a butcher and a newsagent as well as a market selling organic produce.
The 2 buildings are connected via a walkway and/or via the garden and still have some of their original features, including the roofing framework. The house, spanning a floor surface area of 350 m², is built over a cellar and its main section comprises a garden level and a first floor with a modern, stainless steel kitchen, a 90 m² lounge with a fireplace, a master suite, with a dressing room and a bathroom, opening on to the terrace. The ground floor comprises an area spanning 80 m² which is used as a workshop (could be used for a mixture of purposes or converted into 2 additional bedrooms). The other building, separated by the 93 m², unoverlooked, suntrap garden, comprises an outbuilding with 2 rooms and a shower room, topped with a 45 m² roof-terrace. The entrance to the house features an interphone security system. Double gates open to let in cars, another gate provides access to the house through the garden.

The house


Garden level
The entrance leads right to a semi-open-plan, stainless steel kitchen, overlooking the garden, with a 5-burner hob and floor-to-ceiling cupboards. Opposite, a first straight, original stairway, made of dark tinted wood, leads upstairs. Following on from the kitchen is a dining room that can seat ten or so guests. A stairway leads to a 20 m², sound cellar with natural ventilation.
An area overlooking the garden used as a workshop-study, after the kitchen, is illuminated via floor-to-ceiling picture windows. Opposite is a separate toilet. On the right-hand side, a second stairway with its concrete, suspended steps leads up to the first floor.
The floors are of Granito concrete.

First floor
At the top of the concrete stairway, inlaid in the landing, is a glass slab that fills the space previously taken up by the medal factory’s goods lift. This floor provides a view over the garden level and the house’s bonsai trees. The 90 m² living room still has its original wooden roofing framework, topped with a triangular-shaped atrium roof that is almost 6 m high. A second eating area on the left-hand side, able to seat 10 guests, is followed by a lounge featuring a masonry fireplace, flanked by 2 asymmetric concrete shelves. Picture windows cover the entire wall opening on to the south-west facing garden. The floor is covered with Palo Santo (holy wood), strip pattern parquet flooring; this perfumed finewood is notably used by Peruvian medicine men. The metal shelves, pieces of furniture, cupboards and railings were custom designed by a wrought iron craftsman.

At the end of the lounge, on the right-hand side, an outdoor, autoclaved pinewood and black metal walkway provides access to the upper terrace and the master bedroom. This terrace is also an eating area that can seat ten or so guests. An internal corridor leads to said bedroom which is illuminated via 3 windows. A French window opens on to the upper terrace which is also the roof of the second building.
Following on from the bedroom is a bathroom, preceded by a corridor with a dressing room on either side. The bathroom, with its egg-shaped bath, its concealed but open Italian shower and its stone wash-hand basin, exudes a mineral atmosphere.

House
Two doors provide access to this building which faces the main building. In the shade of a mauve wisteria, it comprises a shower room as well as two bedrooms that overlook the garden on the swimming pool side. The external cladding, matching that of the other building, is made of an assorted metal patchwork featuring rusts, blacks and greys; some of the internal walls have a similar finish.

The garden

This south-facing garden forms the very private centre of the house. Landscaped in a Japanese style with rock gardens, pebbles and a Japanese lawn, it is planted with variegated holly and a mauve wisteria as well as maple, cedar and sycamore trees. At the end, on the right-hand side, the swimming pool, designed to resemble an ornamental pool, is concealed under wooden flooring in the autumn.

Our opinion

This house set out around an unoverlooked, south-facing, Japanese-style garden with its swimming pool would be ideal for an artist seeking peace and quiet as well as space and light. A family with children looking for independence could live in harmony, given the spaces on offer and the layout of the premises.
This house, built of wood, glass and metal including stone, plants and water, is within 200 m of the French capital as the crow flies.

1 685 000 €
Our fees are included in the stated sale price.

Reference 677998

Number of rooms 6
Number of bedrooms 3
Land registry surface area 345 m2
Reception area90 m2
Ceiling height5
Living space336 m2
Surface 336 m2
Surface Garden93 m2
Surface Terrace45 m2
Cellar
Parking 2
destination placesmixte

 

 French Energy Performance Diagnosis

Representative

Florence Mascrier       +33 1 42 84 80 85


contact

My favorites

Partager

send to a friend Pinterest twitter Facebook Google Plus

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.


E-carte


Send


En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d'intérêts et mesurer la fréquentation de nos services. OK En savoir plus