A 147 m² house, with its four bedrooms and its flower-filled garden,
in the land of open-air cafés with their dance floors
Plessis-Robinson, HAUTS-DE-SEINE ile-de-france 92350 FR

Location

Just 8 km from Paris, between Sceaux and Fontenay-aux Roses, the town of Plessis-Robinson owes its name, in part, to Robinson-Crusoe. In the 1840’s, Joseph-Gueusquin, a Parisian restaurant owner, discovered the delightful, little town of Plessis-Picquet, lost amidst the trees in the Vallée-aux-Loups (valley of the wolves). He decided to set up a “guinguette” (open-air café with a dance floor) perched in a tree. He named it “Au Grand Robinson”, in tribute to Johann-David-Wyss’ novel “The Swiss Family Robinson”, which was, in turn, inspired by Daniel-Defoe’s work. For more than a century, Parisians came to laze about and dance under the canopy, in a collection of little restaurants, some of which are still open.
Nowadays, the town can be reached via the RER train line B which provides short links to Paris. This house is but a few minutes’ walk from the shops in the centre of Sceaux and several renowned schools such as the Lycée-Lakanal, the Lycée-Marie-Curie and the private Sophie-Barat school, are nearby.

Description

This house, at the end of a paved alleyway, reflects aesthetics typical of the 1930’s, the time it was constructed. The 2-storey high, millstone grit facade features several small-paned windows and is adorned with flowering climbing roses. The first level provides access to an open-plan lounge and dining room, a kitchen and a door leading to the cellar. The upper levels are given over to a total of four bedrooms and two bathrooms. This property also has two immaculately-kept, wooded gardens. The driveway in front of the building can take two cars, whilst the garage in the basement can house a third. Furthermore, this house is fitted with an automatic watering system, a condensing boiler, an alarm system, a dual-flow ventilation system and remote-controlled entrance gates.

The house


Ground floor
A few steps lead up to an elegant entrance door, with wrought iron decor, that opens into a hall. The floor in this reception area, laid opus-incertum, blends beautifully with the large, old, oak wood stairway, going to the upper floors. An east-facing lounge is flooded with light courtesy of its impressive, basket-handle-arched openings. Along one of the walls is a small marble fireplace, with its brick hearth. The floor is paved with Champagne stone. Continuing the lounge is a west-facing dining room which opens, via double doors, on to a wooden terrace. Spanning a floor surface area of 22 m², it looks out over the garden behind the property and could be used for taking meals outside during clement weather. The kitchen, also facing west and featuring marble from the floor to the work surface, has access to this same terrace.
First floor
The first floor comprises two spacious bedrooms (16 and 14 m²) with balconies, one facing west and the other east. Both have oak wood parquet flooring and are illuminated via a double window, further reinforcing the impression of light. The bedrooms adjoin a bathroom where a wide corner bath takes pride of place. A separate wardrobe offers much appreciated storage space.
Second floor
One of the two bedrooms on this level includes a mezzanine. Although smaller than those on the floor below, they are nevertheless of a good size. The rest of this level is divided between a second bathroom, with a bath, a study and a laundry room.
Basement
The basement is taken up by a 25 m² garage, a boiler room, with a recent Frisquet condensing boiler, and several storage rooms. The cellar has independent access to the garden.
An automatic watering system has been installed for the upkeep of the garden. Similarly, a dual-flow ventilation system has been installed to improve air circulation in the house.

Terrace
The garden behind the house extends longwise and is planted with a variety of species that blend harmoniously with one another: oleander, mimosa, rose bushes, camelias, hydrangeas as well as sequoia. Shrubs and climbing plants are planted on both sides, giving the verdant garden its cosy atmosphere. Once spring has arrived, the outside abounds in a multitude of colours. A wooden shed at the bottom of the garden can be used for storing tools and equipment for maintaining the garden.

Our opinion

Shaded by its sequoia, this house stands beneath its delightful climbers in the midst of the historic, verdant Plessis-Robinson. Not far from the town’s parks and just a stone’s throw from the open-air cafés with their dance floors that made the town famous, we are nostalgically reminded of the not so distant past that Renoir skilfully immortalised. Behind the rustling foliage of its long, narrow garden, this spacious, immaculately-kept building is steeped in tranquillity. Each area, whether inside or out, is an invitation to daydream and still has its original character, making it a retreat where all of its residents can appreciate silent nights and shelter from the heat of the long hot summer days.

Exclusive sale

1 000 000 € Negotiation fees included
952 381 € Fees excluded
5% TTC at the expense of the purchaser


See the fee rates

Reference 378220

Land registry surface area 315 m2
Reception area30 m2
Living space147 m2
Number of rooms 6
Number of bedrooms 4
Surface Garden250 m2
Surface Garage 125 m2



French Energy Performance Diagnosis

Representative


Selim Isker +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more