A bright 120 m² artist's studio flat in Village Faidherbe,
a quiet private lane in the 11th arrondissement
Paris, PARIS paris 75011 FR

Location

Still untouched by the hustle and bustle of Paris, the Faidherbe quarter cultivates a skilful blend of authenticity and avant-garde style. Halfway between the Place de la Bastille and the Place de la Nation, emblems of the rebellious, libertarian spirit that long enlivened the 11th arrondissement, the district was until recently the stronghold of cabinet-makers, as evidenced by the former Maison Boutet carpentry factory on Rue Faidherbe and the Cour de l'Industrie workshops on Rue de Montreuil. Living here means savouring a very special atmosphere, setting up quarters on Rue Paul-Bert, dreaming of far-off destinations in front of the leafy square Louis-Majorelle, shopping at the Aligre market, and marvelling endlessly at the mix of architecture all around. In terms of transport, Faidherbe-Chaligny metro station (line 8) and bus routes 46 and 86 are a stone's throw from the flat, while Reuilly-Diderot metro station (line 1) and Rue des Boulets metro station (line 9) are just 500 metres away.

Description

Right next to Faidherbe-Chaligny, the property is located in a private lane, tucked away at the rear of an 1800 building facing Rue de Montreuil. Access is via a secured porch, followed by a narrow alleyway leading to a paved courtyard surrounded by trees.
On the right, the commonhold includes former joinery workshops extending over two storeys, partly with attic space above and topped by a zinc roof. The rendered facades, typical of the late 19th century suburbs, are sober.
Located on the second and top floor of the building, the artist's studio flat features a corridor serving a bathroom and a lavatory. A staircase leads to the upper level, which comprises two bedrooms with sloping ceilings and a landing.
The upper floor overlooks a first sitting room with a fireplace, which links directly to a semi-open kitchen. Continuing through, a few steps lead to a living room. The reception rooms total a floor area of more than 70 m². The mezzanine is situated above the dining room. It includes a spare bedroom and boasts a work in situ by Caroline Derveaux.
The layout was designed by a couple of interior architects, with seamless spaces and plenty of storage space. Bathed in light thanks to its dual aspect, the property is also very quiet. The property is in good condition.

The duplex

After passing through the gate opening onto the street, a wooden staircase leads from the small leafy courtyard up to the building. The landings serving the upper floors are of hardwood.


First level
On the second and top floor, the reinforced door to the flat opens onto a hallway with fitted wardrobes. To the right, the large bathroom features a large wooden countertop with washbasin, a corner bath and plenty of storage space. Two west-facing window provides natural light. In a recess, there are also a lavatory and a washing machine. The bathroom, with its black and deep red mosaic tiles, is flooded with light.
At the end of the corridor, the first sitting room is arranged around a working masonry fireplace with wood burning insert. The adjacent, semi-open kitchen, in matt white with a hint of almond green and grey, is fitted with high-end appliances. A serving hatch above the double sink links to the living room and adds light to the space.
Three wide steps lead from the small sitting room to this last living room. Two windows with espagnolette locks, along with a skylight protected by an interior blind, let the light pour into this space, which comprises a full-height library, a sitting area and a dining room featuring "Anse", an in situ work by the artist Caroline Derveaux. This vast room is fitted with sliding partitions to separate the different areas. The mezzanine, lit by a roof window and fitted with cupboards, overlooks the living room and can be used for a variety of purposes: bedroom, study or games room.
Second level
The duplex has two bedrooms and a landing area on the upper level, accessed from the sitting room via a quarter-turn staircase. The first bedroom features a generous attic space with a large storage capacity. The second bedroom also has custom-fitted furniture. The landing, which opens onto the small sitting room, contains a ladder to the roof where you can relax and take a sunbath.
The sober attic space with its pristine walls receives ample light from three west-facing roof windows.

Our opinion

A collectors' flat in the heart of a vibrant, unconventional neighbourhood, this exceptional property combines an abundance of natural light with unique architectural features. The wood, found here and there as a discreet touch of colour, enhances the bright white walls and infuses the many rooms on both levels with a warmth that is as surprising as it is delightful. The spaciousness and tranquillity of the property, unsuspected from the courtyard, will provide future inhabitants with the ideal setting for a wide range of purposes to suit an aesthete, an artist or a family - anything is conceivable.

Exclusive sale

1 530 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 773049

Total floor area 132.30 m2
Number of rooms 6
Number of bedrooms 3

Number of lots 17
Annual average amount of the proportionate share of expenses 3385 €


French Energy Performance Diagnosis

Consultant

Marie-Sabine Magi +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more